Lumea se mișcă

Să faci pionierat într-un anumit domeniu nu e deloc ușor, ba chiar poate fi riscant mai ales că rezultatele nu apar imediat.

Instituția județeană care răspunde de asistența socială a făcut asta, chiar dacă unii nu acceptă această realitate. Reforma a demarat în Bacău cu două decenii în urmă, în timp ce în alte județe abia acum începe.

„Lagărele” cu sute de copii au fost înlocuite, treptat, cu alte forme de ocrotire, mai omenești: asistenți maternali, rețeaua de apartamente, case de tip familial. Proiectele derulate în parteneriat cu SERA, Hope and Homes for Children (HHC) și UNICEF au grăbit lucrurile și au dovedit deschiderea autorităților.

Marți, trei proiecte minunate s-au încheiat, rezultatele lor fiind prezentate public de HHC. Există și nemulțumiri. Desființarea unor posturi și înființarea altora a fost criticată de liberali, deși nu exista altă soluție.

Centrele de recuperare trebuie să obțină licență ca să funcționeze, iar asta înseamnă să aibă asistenți sociali și kinetoterapeuți, nu doar „inspectori” cu salarii mari. Modificarea organigramei va duce și la nivelarea veniturilor: unele salarii scad, altele cresc.

Abia de la 1 ianuarie, însă, va avea loc adevărata reorganizare a instituției. E și asta o formă de pionierat, așa au înțeles aleșii liberali, în ultima ședință, deși nu era vorba despre asta. Dar ce e rău în a fi pionier în respectarea legii? Liberalii au criticat măsura insistând că nu pot fi de acord cu diminuarea unor salarii.

Tot liberalii spuneau, în urmă cu câțiva ani, că direcția care răspunde de asistența socială cheltuiește prea mult, că e o povară pentru bugetul județului. Sindicatul a fost de acord cu modificarea organigramei, dar au cerut o grilă unică, aceeași pentru directori și asistenții sociali.

Și cadrele didactice se pregătesc de miting. Protestele, revendicările, disputele nu trebuie să ne sperie. Așa se rezolvă lucrurile în statele democratice. Lumea se mișcă și, chiar dacă apar fricțiuni, nu cred că trebuie să regretăm liniștea, cenușiul, încremenirea anilor ‘80.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"