Administratia Bazinala de Apa Siret a organizat vineri o conferinta prilejuita de implementarea proiectului “Amenajare albie râu Trotus si afluenti pe tronsonul Ghimes-Urechesti, judetul Bacau, Faza I”. Au participat specialisti in amenajari hidrotehnice, precum si primari ai localitatilor direct vizate, de pe Valea Muntelui, unde inundatiile catastrofale din anul 2005 au provocat pierderi de vieti omenesti si pagube materiale enorme.

Proiectul prevede lucrari si masuri preventive in cele mai vulnerabile zone, unde revarsarea Trotusului ar putea provoca din nou probleme. Proiectul include si amenajari pe afluenti ai Trotusului, pâraiele Santul, Ciughes, Camenca si Asau.

Finantarea proiectului este asigurata în proportie de 90% din fondurile Uniunii Europene, restul de 10% este asigurat de la bugetul de stat. Valoarea estimata eligibila a proiectului este de 105.168.376 lei, din care contributia Uniunii Europene prin Fondul de Coeziune este de 94.651.538 lei. Lucrarile de protectie împotriva inundatiilor propuse în Faza I includ lucrari de aparare de mal, praguri de fund pentru consolidari si recalibrari de albie, în vederea apararii de inundatii a localitatilor Palanca, Brusturoasa, Asau si Comanesti.

PUBLICITATE

“Realizarea investitiei de amenajare a cursului râului Trotus si a afluentilor va contribui la cresterea gradului de protectie a populatiei si punerea în siguranta a obiectivelor socio-economice din aria proiectului, la cresterea calitatii vietii prin reducerea pagubelor produse ca urmare a inundatiilor si, totodata, asigura o crestere economica viitoare a zonei”, a precizat Zenaida Cristea, managerul de proiect.

A raspuns intrebarilor celor prezenti si a oferit amanunte suplimentare despre proiect directorul tehnic de dezvoltare si investitii al ABA Siret, Mihai Talpau. Printre altele, acesta a pus accent pe una dintre cauzele care au favorizat producerea inundatiilor din anul 2005, si anume, despaduririle necontrolate, “chiar daca unora nu le place sa auda acest lucru”, dupa cum a spus directorul Talpau.
Proiectul prezentat are ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2015.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ