25 mai 2024
ActualitateLucian Șova despre așa-zisele probleme de mediu ale Centurii Bacăului

Lucian Șova despre așa-zisele probleme de mediu ale Centurii Bacăului

Fostul ministru al Transporturilor, Lucian Șova, încearcă să clarifice problema avizului de mediu al Centurii Bacăului, după ce Comisia Europeană, care ar trebui să finanțeze construcția șoselei, s-a declarat preocupată de soarta unor elemente de faună și floră din situl Natura 2000.

“Guvernul PSD din care am făcut parte s-a achitat cu brio de proiectul șoselei de centură a Bacăului, pe care l-am adus – cu muncă și implicare – de la zero la 50% stadiu de realizare a lucrărilor”, spune Lucian Șova.

“Precizez că centura Bacăului are aviz din partea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (nr. 622/07.06.2019), respectiv declarația autorității responsabile cu monitorizarea siturilor Natura 2000 (emisă de APM Bacău pe 29.10.2019). Cu alte cuvinte, în privința chestiunilor de mediu, proiectul centurii a parcurs toate procedurile, obținându-se avizele necesare. Altfel, nu se putea lucra”, a mai spus el.



Fostul ministru acuză că Guvernul PNL, ajutat de „tovarășii” de la PPE, îngroapă, pas cu pas, toate proiectele majore de infrastructură din țară.

“Mai întâi a fost Sibiu – Pitești, unde s-a identificat un gândac care, culmea, e și dăunător la stejar; a venit acum rândul centurii Bacăului, unde Comisia pune pe primul plan câțiva plopi și niște broaște, în detrimentul oamenilor și a dreptului la dezvoltare a Bacăului. Plopi și broaște din zona unor lacuri de acumulare făcute de om, nu din parcuri sau rezervații cu valoare naturală inestimabilă! Delta Dunării nu este la Bacău, oameni buni!

Îmi vine greu să cred, de fapt e imposibil, că experții de mediu de la ANANP și APM – care au girat centura Bacăului – și-au pus semnăturile pe avize și declarații în necunoștință de cauză”, spune Lucian Șova.

El îi întreabă în acest context pe zeloșii care susțin Autostrada Unirii (Tg. Mureș – Iași) ce cred că se va întâmpla cu acest proiect, care traversează peste 51.000 de hectare de arii protejate și parcuri naționale.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri