Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău, la lansarea de la Iasi

Un nou proiect care are drept scop susținerea micilor afaceri și creșterea numărului locurilor de muncă a fost demarat în județul Bacău. E vorba despre „Start up Yourself”, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Proiectul a fost depus de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, al cărei membru fondator este Consiliul Județean (CJ) Bacău și alte cinci consilii județene din Moldova.

„De la înființarea asociației, la fiecare leu cotizat de noi, au fost atrași 37 de lei prin proiectele implementate în județul Bacău”, arată Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău.

Prin „Start up Yourself” va fi susținută înființarea a 48 de întreprinderi în zona urbană și crearea a minimum 96 de locuri de muncă. De asemenea, vor fi derulate măsuri de formare pentru minimum 400 de persoane din rândul șomerilor, a persoanelor inactive, persoanelor care au un loc de muncă și a celor care sunt interesate să dezvolte o afacere.

Lecții pentru antreprenori

Pot deveni beneficiari ai proiectului „Start up Yourself” cei care au vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani, intenționează să înființeze o afacere nonagricolă în mediul urban, au domiciliul în județul Bacău, au minimum 10 clase, nu sunt administratori și nu dețin acțiuni într-o altă întreprindere la momentul semnării contractului de finanțare. Nu vor fi sprijinite afacerile din pescuit și acvacultură, producția, prelucrarea și comercializarea produselor agricole, exportul către țări terțe sau state membre, achiziția de vehicule de transport mărfuri.

În cadrul proiectului vor fi identificați beneficiarii cursurilor, va fi derulat programul de formare profesională, vor fi selectate 48 de idei de afaceri ce vor fi finanțate în cadrul proiectului, vor fi asigurate de stagii de practică pentru cei 48 de viitori antreprenori și, ulterior, servicii de mentorat, vor fi decontate sumele necesare implementării planurilor de afaceri, apoi vor fi monitorizate afacerile. Proiectul va fi derulat pe o perioadă de 36 de luni și va beneficia de un buget de 11.836.863 de lei, din care UE va acoperi 9.950.315 de lei prin FEDR, iar statul român, diferența.

În primele trei proiecte derulate prin Asociația EURONEST, CJ Bacău a achiziționat 23 de utilaje în valoare de 26 de milioane de euro: autospeciale de intervenție, descarcerare, ambulanțe de prim ajutor și de reanimare etc. Al patrulea proiect a permis dotarea ISU cu două autofreze multifuncționale de zăpadă și un vehicul cu șenile de tip UTV, care au costat aproape 21 de milioane de lei. La acestea se adaugă proiectele din domeniul resurselor umane și IT&C.

Proiectul „Start up Yourself” va fi derulat în județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și va avea trei etape: etapa I – Formare antreprenorială (12 luni), etapa II – Implementarea planurilor de afaceri finanțate prin proiect (18 luni) și etapa III – Program de monitorizare a funcționării și dezvoltării afacerilor finanțate (6 luni).

Alte articole