3 octombrie 2023

Lovitură dură dată samsarilor de mașini second hand

HomeActualitateLovitură dură dată samsarilor de mașini second hand

Lovitură dură dată samsarilor de mașini second hand

Registrul Auto Român a lansat RAR eXpert, un serviciu prin care, înainte de a fi cumpărate, mașinile la mâna a doua pot fi verificate amănunțit. Astfel, se pot descoperi, printre altele, eventualele kilometraje măsluite sau defecțiunile ascunse.

Nu mai este niciun secret pentru nimeni că, de zeci de ani, samsarii de mașini vând pe piață autovehicule ieftine, achiziționate din afara țării, de multe ori cu daune majore în urma unor accidente. Pentru a-i păcăli pe naivi sau pe necunoscători, acești comercianți de ocazie „cosmetizează” autovehiculele în mod grosolan, de cele mai multe ori la limita legii. Lucru confirmat chiar și de autorități care avertizează că două din zece mașini care se prezintă la Registrul Auto Român au probleme de identificare, de la cele mai simple, cum ar fi serii de motor ilizibile, lipsa codului de motor sau lipsa plăcuței producătorului, până la cele mai grave precum modificarea seriei de caroserie/șasiu. Însă, cele mai frecvente „manevre” ale samsarilor, menite să-i păcălească pe cei fără o pregătire de specialitate în domeniu, sunt kilometrajul modificat sau defecțiunile ascunse (reparațiile neconforme la structura de rezistență). Or, dacă un cumpărător ar recunoaște unele dintre aceste neconformități, în mod evident, ar refuza să mai cumpere astfel mașini cu probleme. „Neconformitățile legate de elementele de identificare pot determina respingerea definitivă a mașinii la inspecția RAR și blocarea acesteia, de regulă, fără posibilitatea readmiterii în circulație”, precizează specialiștii RAR.

Expertiza care poate face diferențaÎn aceste condiții, Registrul Auto Român a lansat un serviciu – RAR eXpert – prin care le oferă cumpărătorilor posibilitatea de a verifica identitatea reală a mașinii la mâna a doua. „Inginerii RAR au văzut, de-a lungul timpului, cât de vulnerabili sunt clienții atunci când cumpără un autovehicul. Pentru că nu au pregătirea de specialitate necesară, oamenii pot fi ușor păcăliți de cei care, cu rea credință, pun la bătaie mașini cu defecțiuni ascunse, cu kilometrajul măsluit sau, și mai grav, cu probleme de identificare. Acestea din urmă îi pot pune în situația nedorită de a cumpăra un autovehicul pe care să nu îl poată folosi”, au subliniat reprezentanții Registrului Auto Român. Autoritățile promit că, folosind RAR eXpert, se va putea face o verificare amănunțită a autovehiculului. Deocamdată, serviciul este disponibil doar pentru sediul central al RAR, urmând ca facilitatea să fie extinsă la nivelul tuturor reprezentanțelor din țară, inlcusiv Bacău.

Tarife, de la 150 de lei

Pentru a beneficia de acest serviciu, cel interesat va trebui să se programeze la RAR, telefonic sau direct de pe site-ul instituției, unde obligatoriu va trebui adusă mașina, împreună cu documentul de identitate al persoanei care prezintă mașina. Nu este necesară prezența proprietarului vehiculului și nici aducerea, în original, a cărții de identitate a vehiculului sau a certificatului de înmatriculare, fiind acceptate și copii ale acestor documente. Clientul va avea de ales între trei pachete sau combinații de pachete de oferte. „Cele trei pachete se referă la elementele de identificare ale vehiculului, la starea tehnică a acestuia și la verificarea numărului de kilometri înregistrați în unitatea de comandă a OBD”, transmit specialiștii RAR. În funcție de pachet, tarifele sunt de la 150 de lei până la 700 de lei. La finalul verificării, solicitantul va primi un raport de expertiză, având valabilitate nelimitată, cu mențiunea că acesta reflectă starea vehiculului la momentul verificării de către inspectorii RAR.

Alte titluri
Alte titluri

Trafic restricționat în zona Orizont. Primăria a uitat să anunțe din timp

Strada Pictor Andreescu din Bacău a fost închisă circulatiei...

Simpozionul Național „Vasile Pârvan”, sub semn aniversar

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhivele...

„Serile pianistice” la Centrul de Cultură „George Apostu”

Centrul de Cultură „George Apostu” în parteneriat cu Asociația...

Ultimele știri