Munca este unul dintre elementele care a ajutat la evolția omului, punând bazele întregii noastre societati. Prin munca se intelege o activitate constienta care are un anumit scop. Fie ca este vorba despre munca fizica sau intelectuala, aceasta are, de cele mai multe ori, un folos material sau un castig de alta natura.

Spre desebire de animale, oamenii pot muncii, iar acest lucru i-a diferentiat de toate celelalte specii.

Daca la inceput munca era reprezentata doar de vanatoare sau diverse actiuni destinate protectiei fizice, astazi lucrurile sunt foarte complexe. Exista numeroase asociatii destinate muncii, ministere care se ocupa de asta si cursuri gandite special pentru cei care isi doresc sa munceasca, iar procesul de a munci se face, de cele mai multe ori, pe baza unui contract. Chiar si asa insa, piata muncii nu este perfecta. Desi exista numeroase locuri de munca si numerosi oameni pentru a le putea ocupa, se gasesc mereu diferente majore intre cerere si oferta.

Care sunt cele mai mari probleme ale pietei muncii?
•Exista numeroase locuri de munca restante, cauza fiind oamenii slab pregatiti;
•Exista numerosi someri, cauza fiind faptul ca majoitatea oamenilor se focuseaza pe aceleasi domenii, sufocandu-le, lasand altele cu o nevoie acuta de forta de munca;
•Reglementarea nu este inca foarte bine pusa la punct, ceea ce duce la aparitia unui numar destul de mare de neintelegeri.

Ce trebuie sa faca un om pentru a putea munci?
Pentru foarte multi oameni munca inseamna o simpla activitate care duce la realizarea unui scop. Singurul lucru pe care il au de facut este de a invata cum sa faca acea activitate si de a o practica.
Pentru altii insa, munca inseamna o serie de pasi esentiali, care contureaza foarte bine locul in societate si ofera o oarecare garantie asupra realizarii scopului:
•Urmarea unor scoli de pregatire;
•Urmarea unor programe de internship;
•Angajarea intr-o companie care sa faciliteze munca in siguranta.

Cei care cauta locuri de munca intr-un mediu sigur, care sa le ofere garantia rezultatului trebuie sa treaca printr-o serie de pasi.

In primul rand, scolile de pregatire trebuie sa fie bune si sa ofere cunostintele necesare pentru practicarea unui anumit tip de munca. Una dintre problemele actuale ale pietei muncii este faptul ca absolventii facultatilor nu sunt pregatiti pentru a fi la zi cu tot ceea ce se intampla in campul muncii.

Dupa alegerea corecta a scolii si absolvirea ei apare misiunea cu adevarat dificila: gasirea locului de munca. La nivel mondial exista miliarde de locuri de munca si cel putin teoretic, oricine ar putea sa aiba ceva productiv de facut. Din pacate, desi comunicarea a ajuns la o performanta incredibila, este destul de greu sa se completeze cu succes intreaga piata a muncii, ceea ce duce la o serie de probleme cum ar fi somajul, remuneratia scazuta sau lipsa fortei de munca.

Locuri de munca in Romania si in strainatate pe jobslist.ro