6 mai 2024
ActualitateLocuri de muncă în străinătate, condiții și reglementări noi

Locuri de muncă în străinătate, condiții și reglementări noi

Persoanele care vor să lucreze în străinătate au la dispoziție, în momentul de față, o ofertă de 355 locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European, prin intermediul EURES România. Cele mai multe posibilități de angajare sunt în Germania.

Aici sunt disponibile 272 posturi pentru: lucrător în amenajarea expozițiilor și a magazinelor, tâmplar (fabricarea și asamblarea mobilierului de expoziție și de magazine), magazioner, operator mașini și sisteme (tehnologia de prelucrare a metalelor și a materialelor plastice), lucrător în producția și prelucrarea sticlei/fabricarea fibrei de sticlă, tăietor de carne și lucrător în producție. La rândul lor, firme din Norvegia caută spre angajare 71 lucrători în meseriile de schelar, electrician, croitor, șofer de autobuz, vopsitor auto, vopsitor, șofer și agent de curățenie.

Alte 8 locuri de muncă (sudor, tăietor lemne și mecanic auto) se găsesc în Estonia, 3 (măcelar abator vită), în Polonia și 1 (tâmplar), în Olanda. Cei interesaţi de unul din locurile de muncă prezentate se vor adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău, respectiv compartimentului EURES. Ei se vor înregistra în baza de date a acestei instituţii, cu următoarele documente: cerere tip (anexa 3 bis), copie după cartea de identitate, cu valabilitate de minimum şase luni, şi CV-ul într-o limbă de circulaţie europeană.



Informaţii suplimentare se pot obţine de pe portalul naţional www.eures.anofm.ro. Pe acest portal pot fi accesate date referitoare la angajatori, domeniul de activitate, condiţiile de muncă şi de ocupare a postului, precum şi despre salarizare. Informaţii similare sunt oferite şi de către consilierul EURES din cadrul AJOFM Bacău, str.I.S.Sturza, nr.63, telefon 0234541676. Dar o persoană poate alege și să semneze un contract de mediere cu un agent sau furnizor de servicii de plasare a forței de muncă în străinătate.

În acest caz ea va trebui să achite cheltuielile efectuate de agent sau furnizor, dacă nu își respectă obligațiile asumate. Suma datorată nu va putea depăși 200 de euro decât în cazul în care prin contract este prevăzută una mai mare.

Potrivit legislației, agenții sau furnizorii de servicii de plasare pun în legătură angajatorul străin cu persoanele care vor să lucreze în străinătate, pe baza unor oferte ferme transmise de el. Referitor la ofertă, agenții și furnizorii trebuie să menționeze în contractul încheiat datele de identificare ale angajatorului străin, inclusiv domiciliul fiscal, durata, funcția, meseria sau ocupația, perioada, condițiile de angajare și de încetare a acesteia, timpul de muncă și de repaus, remunerația brută și netă, salariul lunar brut și net, modalitățile și data de plată, sporurile, orele suplimentare și alte drepturi salariale, concediul de odihnă, modul de acordare și drepturile bănești cuvenite.

Începând de anul trecut, agenții și furnizorii au și alte obligații, cum ar fi asigurarea transportului lucrătorilor în țara de destinație prin firme autorizate, în cazul grupurilor mai mari, informarea lor despre condițiile și regulile speciale de intrare în statul de destinație și verificarea deținerii tuturor documentelor necesare. Dacă nu respectă aceste obligații, riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 40.000 lei. Nu în ultimul rând, lucrătorii români din afara țării vor beneficia de măsuri de protecție în aproape statele din lume.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri