23 aprilie 2024
ActualitateLocuitorii de pe Salciei au ajuns la capatul rabdarii

Locuitorii de pe Salciei au ajuns la capatul rabdarii

Strada nu are canalizare, apa si nu este asfaltata – Când ploua, drumul devine un lac, iar apa se scurge in curtile oamenilor

Dupa publicarea reportajului cu titlul “Strada Silozului – ultima frontiera”, un cititor posteaza un comentariu prin care face referire la strada Salciei, din acelasi cartier Serbanesti, aflata in situatie similara, fara apa potabila, canalizare si asfalt. Mi-am amintit ca, prin 2006 publicam in ziarul Desteptarea, la rubrica “Bacaul vazut de jos” un reportaj de pe aceasta strada, in care consemnam nemultumirea locuitorilor fata de modul in care sunt tratati de administratia locala.

In esenta ei spuneau ca strada lor, de doar 400 de metri, nu a intrat in programul de investitii, cu toate promisiunile facute de primar si consilieri, cu ocazia campaniilor electorale. Revenim, in iulie 2015, pe strada Salciei.



Promisiuni ca salcia batuta de vânt

Ce ne spun locuitorii acum este identic cu ce ne-au spus si in anii trecuti, atunci când ziarul nostru, dupa cum se va vedea, a consemnat nemultumirile lor zilnice, de ani si ani? “Am facut interventii la Primarie, am intrat in direct cu primarul Romeo Stavarache, dar si consilierul Ilie Bârzu, la o televiziune, de mai multe ori, am scris, vecinii mei au postat pe internet, la adresa «Alo, domnule primar», am fost la intrunirile electorale de la scoala din cartier, l-am invitat de doua ori pe domnul Ilie Bârzu aici, sa vada cum traim, mai ales dupa ce ploua. Nu avem canalizare, apa potabila si asfalt. Mereu au promis, mereu ne spuneau ca se va rezolva, ca strada este in programul de investitii. Nu s-a intâmplat nimic”, ne spune doamna Cecilia Popa, de la numarul 1Bis.

Domnul Ioan Istrate, mutat nu de mult pe strada, aduce in discutie cea mai grava problema: lipsa canalizarii: “Când ploua este jale, strada se umple de apa, nu ai pe unde circula. I-am putea spune strazii «Trei Iazuri». Poti pescui, i-am si trimis domnului primar o poza cu un cetatean care pescuia pe strada. Nu l-a impresionat! Apa balteste saptamâni la rând, miroase, vin tântarii, este grav, foarte grav, toata mizeria se scurge in pânza freatica”, spune Ioan Istrate, care isi cumparase o fosa si se grabea sa o monteze. De altfel, domnul Istrate, face, pe 15 februarie 2009, pe adresa “Alo, domnule primar.ro, o sesizare cu titlul:

“Strada Salciei, cosmar in cizme”, in care reitereaza problemele de pe Salciei, reamintindu-i primarului promisiunile din 2004 si 2008. Prompt, pe 17 februarie, vine raspunsul. Dupa ce il informeaza pe bacauan ce presupune “modernizarea unei strazi”, primarul spune: Stimate domn, In lista de investitii pentru 2009 este prinsa elaborarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic, urmând ca din trimestrul III sa demaram procedura privind atribuirea contractului de achizitie de lucrari in vederea executiei obiectivului mai sus amintit (…). Cu deosebita consideratie, Romeo Stavarache.

Buuuun, tinem minte.

Din primavara pâna in toamna, ne batem gura de pomana

Reporterii nostri au fost pe Salciei de mai multe ori, fapt demonstrat de reportajele publicate in editiile din 5.11. 2009, 22.04. 2012, 20.05. 2012, 9.10. 2012, 18.03. 2014, in care am consemnat necazurile oamenilor care, si ei, au continuat sa trimita reclamatii la primarie, in nume propriu, dar si colective. “Stiti ce mi-a spus domnul primar, intr-o seara la televizor, când am reusit sa intru in direct? Nu-i rentabila investitia, ca taxele colectate de la noi nu acopera costurile pentru introducerea apei, a canalizarii si asfaltului. N-am stiut sa Primaria este societate comerciala, care lucreaza pe baza de profit”, ne declara doamna Cecilia Popa. O alta eroina a unor reportaje este si doamna Babela Helitianu, care locuieste la 13A. “Nu se mai poate, mereu ne spune ca la anu’, la toamna, la primavara, depinde cum sunt alegerile. Veniti aici dupa o ploaie (am fost de mai multe ori – n.a.), sa vedeti ce mocirla, câta apa, sunt vecini care duc copiii in cârca la scoala, dar cei mai multi ajung in clase uzi, murdari”, spune cu ciuda doamna Helitianu.

Trei vesti de povesti

Cautând prin arhiva ziarului, in editia din 18.03. 2014 dau de o stire: “Strada Salciei va fi modernizata”. Ma duc pe “primaria bacau.ro” si gasesc Hotarârea CL 41/28.02. 2014: “Se aproba documentatia tehnico-economica faza SF (studiu de fezabilitate) – Construire strada Salciei”, investitia costa 1.297,290 mii lei (289.904 euro). Ne amintim, parca era vorba ca SF sa fie intocmit in 2009 (!). Investitia urma sa fie finantata, in procent de 76 la suta de la Guvern, iar 24 la suta din fonduri proprii, insa lucrarea nu s-a mai realizat. Rabdatori, invatati cu promisiunile, locuitorii de pe Salciei au sperat ca macar in 2015 strada lor sa fie modernizata. “Noi am inteles, un an, doi, opt, zece, dar sa ne spuna clar când se modernizeaza strada Salciei, sa treaca de la promisiuni la fapte”, ne spune si familia Manea, de la nr. 1.

Am solicitat, din nou, informatii la zi de la administratia locala, despre soarta strazii Salciei, daca sunt sanse ca in anul 2015 locuitorii sa beneficieze de utilitatile la care spera de mai multi ani.

„Investitia «Construire strada Salciei» este prinsa in bugetul de investitii pentru a fi modernizata in acest an. Nu am putut incepe pâna acum din cauza ca nu am stiut ce posbilitati ne va oferi rectificarea de buget. Acum insa lucrurile s-au limpezit si pot spune ca strada Salciei va intra sigur in lucru in 2015.”
Vasile Tescaru, viceprimarul municipiului Bacau

Dincolo de alegeri, promisiuni, ne spune un locuitor de pe Salciei, care a dorit sa-i pastram (in ziar) anonimatul, “Primaria ar trebui sa fie la curent cu Directiva Cadru a Parlamentului si Consiliului European 60/2000/EC, care stabileste un cadru unitar de politica comunitara in domeniul apei. România, ne spune interlocutorul nostru, a transpus Directiva 60/2000 in legislatia proprie prin Legea 310/2004, astfel ca prevederile ei trebuie aplicate si de România, in caz contrar, noi, cei de pe strada Salciei, vom apela direct la organismele care au aprobat acest document.” Intre timp, s-au asfaltat strazile Bacovia, Bancii (a treia oara in ultimii sase ani), Cuza Voda, mai multe strazi in Bistrita Lac etc.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri