6 mai 2024
ActualitateLocuințe pentru 110 persoane adulte cu dizabilități

Locuințe pentru 110 persoane adulte cu dizabilități

* beneficiarii sunt adulți din centrele DGASPC aflate în plină restructurare * cei mai mulți dintre aceștia se vor muta în 15 locuințe protejate, unde vor învăța să trăiască independent, dar și în patru centre de zi funcționale

Peste 31 de milioane de lei, reprezentând fonduri europene, au fost atrase de specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGSPC) Bacău. Banii sunt alocați de UE în nu mai puțin de patru proiecte care se vor derula pe parcursul a trei ani. Cele patru proiecte sunt „Furnizare servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități”, „Șanse egale pentru viața în comunitate”, „Incluziune socială prin servicii sociale în comunitate” și „Suport pentru viața independentă în comunitate a persoanelor cu dizabilități”, fiind cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

Prin aceste proiecte se dorește dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități, în paralel cu prevenirea întoarcerii acestora în sistemul de protecție socială de stat. Sunt vizate, astfel, 110 persoane adulte cu dizabilități din centrele de recuperare vechi de la Comănești și Răcăciuni. S-a avut în vedere, printre altele, reducerea numărului mare de asistați din cele două centre ale DGASPC, aflate în plin proces de restructurare. Prin urmare, cea mai mare parte dintre beneneficiarii eligibili pentru dezinstituționalizare vor fi transferați în 15 locuințe protejate, special amenajate pentru aceștia, și în patru centre de zi funcționale. În plus, restul beneficiarilor vor fi plasați la domiciliile asistenților personali profesioniști.



„Vă reamintesc faptul că, în urmă cu doi ani, am obținut finanțare pentru a dezvolta anumite servicii la nivelul comunităților. Astfel, am început să construim 15 locuințe protejate și patru centre de zi în Tamaș, Răcăciuni, Târgu Ocna și Moinești. Scopul locuințelor sociale este acela de a asigura tranziția de la sistemul de protecție de tip rezidențial la servicii de tip familial la nivelul comunității, pentru integrarea beneficiarilor în viața socială”, a precizat Ciprian Popa, directorul general interimar la DGASPC Bacău.

În schimb, centrele de zi vor deservi persoanele cu dizabilități din comunitate, scopul fiind de a preveni reinstituționalizarea în sistemul de tip rezidențial din cadrul DGASPC Bacău.

Se caută asistenți personali profesioniști

În ciuda piedicilor generate de perioada pandemiei, stadiul de construcție a acestor obiective a depășit procentul de 70 la sută, astfel încât, în scurt timp, cei 90 dintre beneficiari selectați să se poată instala în ele în timp foarte scurt. „A doua soluție de dezinstituționalizare este asistentul personal profesionist. Astfel, în aceste patru proiecte, vom identifica, recruta, selecta și angaja 20 de astfel de persoane care vor asigura servicii pentru alte 20 de persoane cu dizabilități preluate din cele două centre vechi ale noastre.

Dar, pentru că unul dintre scopurile acestor proiecte este și prevenirea reinstituționalizării, pe lângă cele patru centre de zi, am gândit și o echipă de specialiști care se vor deplasa la domiciliile asistenților personali pentru a asigura suport de specialitate, inclusiv persoanelor cu dizabilități, în procesul de adaptare, dar și de integrare în mediul familial”, a precizat Simona Bodor, manager de proiect.

În cadrul proiectelor, se va derula și o serie de campanii on-line, pe platforma Zoom, de informare și conștientizare pe tema nediscriminării, la nivelul comunităților băcăuane din tot județul, una dintre acestea fiind programată la începutul săptămânii în curs.

„Profit de această ocazie și mă adresez celor care vor să devină asistenți personali profesioniști invitându-i să ne apeleze pentru a le oferi informații necesare, inclusiv condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a accede la această nouă profesie. Pentru că, până acum, în structura DGASPC, nu am avut decât asistenți maternali profesioniști care asigură o măsură de protecție doar copiilor. Este o sursă sigură de venit, mai ales în contextul dificil pe care îl traversăm, salariul unui asistent personal profesionist ajungând la 3.000 de lei net.”
Ciprian Popa,
director general interimar la DGASPC Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri