Revolutia bunului-simt. Episodul 2

Administratia Stavarache a uitat de tinerele familii ale Bacaului. Sute de tineri bacauani nu au un acoperis deasupra capului, din cauza proastei gestiuni a crizei locative cu care se confrunta municipiul Bacau. Dumitru Sechelariu, candidat independent la functia de primar, are solutia pentru deblocarea problemei imobiliare care-i lasa fara locuinte pe mii de bacauani.

Municipalitatea bacauana si-a facut o traditie din "datul pe sub mana" al locuintelor ANL si sociale. In ultimii ani, situatia s-a acutizat pe fondul neimplicarii totale a administratiei Stavarache in rezolvarea problemelor locative cu care se confrunta sute de persoane din municipiul Bacau. In plus, municipalitatea nu a construit miile de locuinte promise de primarul Romeo Stavarache in campania electorala din 2008. S-a promis mult si s-a facut foarte putin.
Potrivit candidatului independent la functia de primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, calea de rezolvare a problemei locative cu care se confrunta tinerele familii bacauane ar viza o dubla solutie.
Pe de o parte, achizitionarea de apartamente de catre municipalitate, la pretul pietei, modernizarea lor si inchirierea acestora, cu perspectiva cumpararii lor de catre chiriasi intr-un orizont de timp dat; pe de alta parte, demararea unui amplu proiect de constuire a unor campusuri de locuinte sociale, dupa modelul implementat la Constanta de primarul Radu Mazare.

„Trebuie sa le oferim tinerilor sansa de a-si face un rost aici, acasa, in Bacau”

Omul de afaceri Dumitru Sechelariu, candidat independent la functia de primar a declarat ca cele doua masuri prezente in platforma sa program, vizand realizarea de locuinte pentru familiile tinere, au ca mobil ideea de a ajuta tinerii sa se realizeze acasa, in municipiul Bacau. Sechelariu a atras atentia ca municipiul Bacau s-a depopulat masiv in ultimii 8 ani, iar sansa renasterii orasului sta in tineri.
"Bacaul va renaste daca vom fi capabili sa le oferim tinerilor sansa de a-si face un rost aici, acasa. Altfel, n-avem nicio perspectiva. Intre planurile mele privind sustinerea tinerilor se numara si achizitionarea – la pretul pietei – a 1000 de apartamente pentru redimensionarea fondului locativ al municipalitatii. In acest fel vom reusi sa deblocam piata imobiliara, cumparand apartamente la pret de criza. Ele vor fi modernizate pe banii Primariei si transformate in locuinte pentru tineri, respectiv pentru cei care doresc sa-si intemeieze o familie, cu optiunea ca intr-un orizont de timp stabilit acesti chiriasi sa aiba posibilitatea de a-si cumpara locuintele", a dezvaluit candidatul independent la functia de primar al Bacaului.

1.000 de apartamente vor fi achizitionate, la pret de criza, de Primarie si transformate in locuinte ieftine pentru tinerele familii
Cum vor fi realizate campusurile sociale

Daca piata o va cere, a explicat Dumitru Sechelariu, administratia pe care o va conduce va demara constructia campusurilor sociale. Filozofia proiectului vizeaza cointeresarea constructorilor bacauani, scopul fiind obtinerea unui pret de achizitie al locuintelor cuprins intre 450-500 euro/mp.

Masurile ce vor fi luate in cadrul programului:

1. Primaria va realiza infrastructura si utilitatile necesare realizarii investitiei (apa, electricitate, gaz, canalizare)
2. Finantarea lucrarilor va fi realizata de catre constructor, iar sumele vor fi rambursate de Primariei in transe din bugetul local, in 4-5 ani, conform perioadei de desfasurare a programului
3. Primaria va oferi garantii constructorilor pe toata perioada derularii lucrarilor
4. Locuintele vor putea fi vandute catre orice chirias care solicita acest lucru
5. Locuintele vor fi repartizate in baza unui regulament aprobat de catre Consiliul Local
6. Vor fi construite 18 blocuri cu regim de inaltime P+9E. Campusul va numara 700 de apartamente cu doua camere si 300 de garsoniere.

La sfarsitul lui 2011, la Primarie au ramas peste 3000 de cereri pentru o locuinta. In 2012, in municipiul Bacau, nu s-a construit nicio noua locuinta de catre municipalitatePUBLICITATE