– reprezentantii asociatiei de proprietari nr. 120 nu mai doresc sa colaboreze cu Thermoenergy Group SA si ii indeamna pe locatari sa-si monteze centrale termice – daca asociatia nu prelungeste contractul de furnizare, aproximativ 20 de familii din intreaga asociatie nu vor mai primi apa calda si caldura in sezonul rece

Scandalul declansat in primavara intre unii reprezentanti ai asociatiilor de proprietari si furnizorul de agent termic din municipiul Bacau tinde sa se reaprinda. Daca la inceputul anului unele asociatii de proprietari au refuzat sa semneze contractul de furnizare cu Thermoenergy Group SA motivând numeroasele disfunctionalitati din sistem care au dus la disconfortul consumatorilor, acum, asociatiile de proprietari care mai au putine apartamente racordate la sistemul centralizat vor sa renunte la serviciile furnizorului de agent termic.

Este si cazul Asociatiei de proprietari nr. 120, ai carei reprezentanti au semnat cu Thermoenergy doar pâna la finele lunii mai. “Noi nu mai vrem sa mergem in continuare cu Thermoenergy si incercam sa-i convingem pe cei 23 de proprietari ramasi la sistemul centralizat sa-si monteze o sursa alternativa de caldura pentru sezonul rece viitor. Cele 23 de familii dintr-un total de 490 de apartamente arondate la noi, reprezinta doar 4,6 la suta din totalul consumatorilor.

Cei ramasi la Thermoenergy au datorii de 80.000 lei, pe care nu credem ca ii vom recupera prea curând. Eu nu imi iau in sarcina sa platesc acesti bani, pentru ca nu-i pot recupera usor de la oameni. Iar daca mergem in continuare cu Thermoenergy, inseamna sa le asiguram datornicilor confortul termic, in timp ce debitele se tot aduna. E drept ca asociatia trebuie sa reprezinte interesele proprietarilor, insa, cred ca si majoritatea are un cuvânt de spus, iar ca sa scapam de toate problemele cred ca cel mai bine este ca acei 4,6 la suta dintre locatari sa-si monteze centrala de apartament sau sa gaseasca surse alternative” declara Cornelia Malinescu, administrator la Asociatia de proprietari nr. 120.

Instiintati prin posta

“Centralistii” din blocul nr. 11 de pe strada Stefan cel Mare le-au recomandat vecinilor sa faca un efort comun si sa-si monteze centrale de apartament pentru a scapa de problemele legate de furnizarea agentului termic. Locatarii mereu nemultumiti de serviciile fostului CET si mai nou ale Thermoenergy, au fost incurajati in acest sens si de catre reprezentantii asociatiei de proprietari.

“Am trimis prin posta instiintari proprietarilor ramasi la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic. Oamenii au fost anuntati ca incepând cu 1 iunie 2015 vor ramâne fara apa calda, iar la iarna nu vor mai primi caldura de la Thermoenergy. Consider ca societatea in cauza nu procedeaza fair play si profita de vulnerabilitatea celor fara posibilitati materiale, care primesc subventii de la Primaria Bacau si carora le convine sa ramâna la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic. Este un cerc vicios.

Compania Regionala de Apa Bacau cum de a putut gasi pârghiile necesare si a individualizat consumurile si Thermoenergy nu poate?!? In plus, nici investitiile acestea in reabilitarea retelelor secundare nu se justifica la PT 58 si PT 59. Ei aduc tevile pâna la intrarea in bloc, insa, tot in sarcina locatarilor ramâne sa schimbe tevile care traverseaza blocul. Cine sa suporte asa o investitie când abia supravietuiesc de la o zi la alta?”, se intreaba administratora.

Dintre locatarii notificati, trei proprietari au facut primele demersuri in vederea montarii unei centrale de apartament. Singura persoana care a avut reactie la adresa asociatiei de proprietari este Vasile Spataru, care locuieste la scara C a blocului nr. 7.

“Eu nu sunt de acord cu aceasta decizie. Sunt bolnav si singur, iar din pensia mea nu pot suporta costurile montarii unei centrale de apartament. Si nici cu practicile administratorei nu sunt de acord, pentru ca ea ne-a calculat noua in fisa toata caldura consumata in bloc iarna trecuta. Stiu ca legea prevede clar ca si centralistii prin locuintele carora trec tevile de caldura trebuie sa plateasca un anumit coeficient la caldura.

Administratora vorbeste despre majoritate, dar ce-ar fi sa inversam rolurile, sa fim noi majoritari si sa-i fortam pe centralisti sa se racordeze la Thermoenergy?!? Administratora n-a facut decât sa ne fure umflându-ne facturile si sa se imbogateasca pe spatele locatarilor. Organele in drept ar trebui sa faca niste controale prin actele doamnei si sa vada ce neregli se comit!”, declara locatarul razvratit. Daca nu se va prelungi contractul de furnizare, Vasile Spataru va ramâne singurul consumator de pe scara al Thermoenergy, pentru ca ceilalti trei vecini ai sai aflati in aceeasi situatie iau in calcul montarea unei surse alternative de caldura.

Alte articole