L-am întâlnit la „Zilele culturii călinesciene” de la Oneşti (23 sept.) şi m-am înscris imediat între admiratorii fiinţei centenare (s-a născut în noiembrie 1916) care ne-a uimit prin vitalitate şi acurateţea ideilor. Nu a refuzat un scurt dialog.

– Domnule profesor, în urbea natală a lui Vasile Alecsandri, Bacău, se doreşte de multă vreme amenajarea unui punct memorial închinat poetului. Sunteţi de acord cu aceasta?

Mihai Șora: – Dar e şi firesc, nu numai că sunt de acord. Cu entuziasm apreciez iniţiativa băcăuanilor.

PUBLICITATE

– Avem nevoie de modele de conduită patriotică, aşa cum a fost Vasile Alecsandri.

Mihai Șora: – Sigur că avem nevoie. El avea în acelaşi timp deschidere spre ţară şi deschidere spre ansamblul umanităţii. Nu suntem închişi în noi înşine. Trăim într-o lume armonioasă, cu care trebuie să ne înţelegem.

– Recuperarea trecutului este o obligaţie a noastră faţă de generaţiile care vin. Acelea ne vor judeca aspru dacă nu avem grijă de valorile actuale.

Mihai Șora: – Fără îndoială.

– Când aţi avut primul contact cu poezia lui Vasile Alecsandri?

Mihai Șora: – Cred că înainte chiar de a intra în şcoala primară.

– V-a fermecat muzicalitatea versurilor, probabil.

Mihai Șora: – M-am născut într-o casă cu bibliotecă. Tatăl meu, ardelean, era preot şi avea o bibliotecă de 5-600 de volume. Se născuse la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1899, când partea vestică a ţării făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Ca toţi ardelenii însetaţi de cultură autohtonă, şi el era avid de a primi cărţi de peste munţi, adică din România de pe vremuri. Între acestea se aflau şi poeziile lui Vasile Alecsandri. Evident, nu mai vorbesc de poeziile lui Mihai Eminescu.

– Alecsandri ne-a lăsat un adevărat imn naţional: „Hora Unirii” şi prin aceasta îndemnul de a fi mereu împreună.

Mihai Șora: – Fără îndoială, trebuie să ne unim. În genere trebuie să avem un fel de sentiment al unităţii europene. Suntem o notă aparte care dă varietate peisajului european, înrudită de altfel cu toate naţiunile neolatine. Avem un strămoş comun, avem o cultură comună cu întreaga Europă şi cu toată omenirea.

– Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri alcătuiesc un triumvirat care, aflat la Paris, a gândit binele României. Sunt utile întoarcerile în trecut?

Mihai Șora: – Nu trebuie să ne întoarcem în trecut, ci să menţinem în stare de viaţă creatoare virtuţile acestuia.

– Aţi ctitorit, în calitate de ministru al Educaţiei (în 1990), Universitatea din Bacău, din fostul Institut de Învăţământ Superior.

Mihai Șora: – Aşa este. Sper că a şi rodit această universitate.

– Aveţi un mesaj pentru studenţi şi profesori la început de an universitar?

Mihai Șora: – Da: să ţină steagul sus şi să-şi facă datoria cu asupra de măsură.

– Vă mulţumim.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ