19 aprilie 2024
ActualitateListe de asteptare pentru tratamente vitale

Liste de asteptare pentru tratamente vitale

Ziua Mondiala a Hepatitei

Incepând din acest an, ziua de 28 iulie va fi dedicata hepatitei in calendarul Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cu acest prilej, autoritatile sanitare trag din nou semnalul de alarma: hepatita poate lovi pe oricine, oricând. Mii de persoane au avut nesansa infectiei cu virusurile care provoaca aceasta boala. Deoarece tratamentul este foarte scump, in sistemul asigurarilor sociale de sanatate se lucreaza de ani de zile cu liste de asteptare.

Pentru a atrage atentia asupra factorilor de risc, a importantei preventiei, controlului si tratamentului in hepatitele virale, OMS a stabilit ca tema a zilei "Hepatita virala – cunoasterea riscurilor, vaccinarea, preventia, stil de viata personala si colectiva". Sloganul prin care se marcheaza evenimentele organizate in lume cu acest prilej este "Hepatita: sa o cunoastem, sa ne testam, sa ne protejam, sa o combatem". Diversele forme ale acestei boli fac numeroase victime la nivel mondial, in ciuda faptului ca sume uriase de bani se cheltuiesc pentru a se asigura tratamentul gratuit al pacientilor. Tocmai din cauza costurilor ridicate ale medicatiei, pacientii sunt nevoiti sa se inscrie pe liste de asteptare inainte de a fi inclusi in tratament. In tara, sunt in evidenta pe aceste liste 1800 de persoane cu hepatita B si 3000 cu hepatita C. La Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau, institutia care gestioneaza pe plan local programul de sanatate pentru pacientii cu hepatita, se afla in asteptare aproape 150 de dosare. “Avem pe lista 115 bolnavi cu hepatita cronica si ciroza cu virusul hepatitei C, a declarat dr. Gabriela Grosu, medic-sef al CJAS Bacau. Dintre acestia, 40 sunt cu reluarea tratamentului. Tot pe lista de asteptare sunt alti 31 de pacienti cu hepatita cu virusul B si B+D.” In tratament se afla 281 de bolnavi. Costul lunar mediu al medicatiei in hepatita este de aproape 6.000 de lei. Dosarele pentru includerea in programul national de sanatate pentru hepatita se depun la CJAS. O data pe luna, institutia trimite o lisa de prioritati la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde se face o noua triere, in functie de fondurile existente.



Informare si educare

Cu prilejul zilei de astazi, Directia de Sanatate Publica, prin compartimentul de promovare a sanatatii, va desfasura o campanie de informare si educare a populatiei. Printre activitatile planificate se numara elaborarea de materiale informative si distribuirea acestora prin intermediul asistentilor medicali comunitari si a mediatorilor sanitari, tinta fiind comunitatile defavorizate. Materiale informative vor ajunge si in cabinetele medicale, in farmacii si spitale. Pentru un efect intins al campaniei, vor avea loc si actiuni stradale de informare, in puncte amenajate in locurile intens circulate din Bacau. DSP a postat si pe site-ul sau, www.aspjbacau.ro, brosura "Hepatitele B si C – intrebari si raspunsuri".

Fiecare hepatita cu favoritii ei

Hepatita, o inflamatie a ficatului ca urmare a infectiei cu virusul A, B, C, D, E sau G, este o problema serioasa de sanatate publica, iar tara noastra se situeaza peste media europeana in ceea ce priveste incidenta bolii. Grupurile comune de risc sunt: copiii si adolescentii nevaccinati, persoanele cu un comportament sexual riscant, consumatorii de droguri injectabile, persoanele supuse frecvent transfuziilor de sânge, personalul medical, persoanele care calatoresc in zone cu prevalenta ridicata a bolii. In România, fiecare forma de hepatita are "preferintele" sale: grupa de vârsta 20-34 de ani pentru hepatita cu virus B; 0-14 ani pentru hepatita cu virus A; 35-64 de ani pentru hepatita cu virus C.

Poate ucide pe nesimtite

Mesajele cheie ale campaniei de lupta impotriva acestei boli se refera la faptul ca hepatita poate afecta pe oricine, oricând, ca produce rareori simptome, dar poate ucide. Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hepatitei, autoritatile sanitare atrag atentia ca exista un set clar de masuri de protectie, de la care nu trebuie sa facem rabat: vaccinarea impotriva hepatitei A si B, prin programul national de imunizare; respectarea igienei personale stricte si a celei din colectivitati; utilizarea seringilor si a acelor de unica folosinta; sterilizarea corecta a instrumentarului medical; dezinfectarea corecta a spatiilor din spitale, laboratoare de analize, maternitati si cabinete stomatologice; comportament sexual responsabil.
Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri