Un lider chinez a fost intrebat ce parere are, cum comenteaza Revolutia franceza din 1789, la care, cu un usor zâmbet in coltul gurii raspunde ziaristului: “Cred ca este prea devreme”. Si trecusera peste 200 de ani.

Despre Revolutia româna din decembrie 1989 unii cred ca s-a scris, s-a spus totul, urmeaza judecata, condamnarea eventual a vinovatilor, dar mai intâi, in timp ce “dosarul” zace prin sertarele unor procurori, participanti autentici, dar si impostori, s-au constituit in numeroase asociatii, cu denumiri care mai de care mai pompoase, cerând recompense.

Multe si grase recompense. Nu vorbim aici de drepturile celor declarati martiri si eroi, care si-au dat viata pe baricade, beneficiind de respectul si recunostinta noastra, ci de cohorta de indivizi care, fara a misca un deget, fara sa fi tras un foc de arma, sa fi gâtuit vreun dusman, s-au cocotat pe umerii firavi ai tinerei revolutii, fluturând steagul gaurit, in mars fortat catre Parlament, Guvern, prefecturi, banci, alte institutii care ofereau atunci, si acum, functii inalte, salarii si indemnizatii pe care nici mintea nu te mai duce. Si au stiut sa tina de ele pâna in ziua de azi. Numeroase scandaluri au zguduit asociatiile, componenta acestora, in care s-au implicat, din interese electorale, strategice, toti presedintii tarii.

PUBLICITATE

S-a ajuns la situatii aberante, fiecare sef de stat a infiintat câte o medalie, câte un titlu, propria lista cu revolutionari. Nici presedintele Iohannis n-a scapat ocazia sa-si garniseasca bazinul electoral cu o grupa de revolutionari, denumiti “luptatori cu rol determinant”. Pe lista presedintelui actual au incaput doar 548 de persoane. Am inteles ca s-a lucrat mai bine de doi ani pâna ce lista a ajuns pe masa prezidentiala. Si a semnat-o! Razmerita este pe drum. Care au fost criteriile, cine a oferit informatiile, de ce 548 si nu 545?

Si au trecut doar 26 de ani de la ceea ce o fi fost in decembrie 1989. Si ma intorc la fostul presedinte al Chinei: Este prea devreme? Cu sânge latin si obiceiuri balcanice, noi spunem ca este destul de târziu – vrem astazi adevarul.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Personal,mi-e rusine ca am esit in strada atunci,in psihoza aia generala,generata de lovitura de stat dinainte gandita.Trebue sa fii total nesimtit sa mai ceri foloase pentru asta.Doar orfanii au dreptul asta,(sau cei ramasi cu handicap)
    Probabil se cauta noi prozeliti sau marirea anturajului prezidential.

LĂSAȚI UN MESAJ