28 martie 2024
OpiniiUzul și abuzul de dreptLipsa autorizaţiei de construcţie poate fi suplinită

Lipsa autorizaţiei de construcţie poate fi suplinită

Spuneam în numărul nostru din anul trecut că începând cu 19 iunie Decizia nr. 13/2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul Pentru Soluţionarea Recursului în Interesul Legii a pronunţat o soluţie după care „Lipsa autorizaţiei de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi lipsa procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor constituie impedimente pentru recunoaşterea pe cale judiciară, în cadrul acţiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcţii realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii.”

Noile modificări legislative în materie fac oarecum caducă această decizie. Astfel, prin Legea nr. 7/2020 din 6 ianuarie 2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii Publicată În Monitorul Oficial Nr. 8 din 8 ianuarie 2020 se aduc multiple modificări celor două norme. Câteva ne-au atras atenţia în mod deosebit . Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii a fost modificată şi completată astfel: art.37 pct. 6, în vechea formă, sancţiona construcţia fără autorizaţie, ori încălcarea acesteia fără a oferi un remediu indiferent de timpul scurs de la data edificării construcţiei. După vechiul text, ”(1) Persoanele fizice şi juridice care realizează lucrări de construcţii în condiţiile prezentei legi au obligaţia de a executa integral lucrările până la termenul prevăzut în autorizaţie… (2) Lucrările de construcţii autorizate se consideră finalizate dacă s-au realizat toate elementele prevăzute în autorizaţie şi dacă s-a efectuat recepţia la terminarea lucrărilor.

Efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor este obligatorie pentru toate tipurile de construcţii autorizate, inclusiv în situaţia realizării acestor lucrări în regie proprie… (5) Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate.(6) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat conform autorizaţiei de construire şi că există proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, sau, după caz, a unui certificat de atestare a edificării construcţiei, eliberate de autoritatea administraţiei publice locale competentă, care să confirme situaţia juridică actuală a construcţiilor şi respectarea dispoziţiilor în materie şi a unei documentaţii cadastrale.”



Conform noii modificări, pct. 6 are următorul conţinut: „Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat conform autorizaţiei de construire şi că există proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, sau, după caz, a unei adeverinţe/unui certificat de atestare a edificării construcţiei. În cazul construcţiilor pentru care execuţia lucrărilor s-a realizat fără autorizaţie de construire, iar împlinirea termenului de prescripţie prevăzut la art. 31 ( de 3 ani de la data săvârşirii faptei. N.N.), nu mai permite aplicarea sancţiunilor, certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerinţelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcţii, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situaţia actuală a construcţiilor şi respectarea dispoziţiilor în materie şi a unei documentaţii cadastrale….”

În această ultimă ipoteză prevederile art. 32 din Legea 50/1991, după care „(1) În cazul în care persoanele sancţionate contravenţional au oprit executarea lucrărilor, dar nu s-au conformat în termen celor dispuse prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, … organul care a aplicat sancţiunea va sesiza instanţele judecătoreşti pentru a dispune, după caz: a) încadrarea lucrărilor în prevederile autorizaţiei; b) desfiinţarea construcţiilor realizate nelegal…..” nu mai are un caracter imperativ atât de evident, atenuat fiind de posibilitatea unei remediere ulterioare. Noua lege instituie obligaţii pentru antreprenori şi furnizorii de utilităţi, majorează cuantumul amenzilor etc.

De asemenea, Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale şi locuinţei nr. 839/2009 au fost modificate de acelaşi minister, prin Ordinul Nr. 3454/2019 publicat în: Monitorul Oficial Nr. 4 din 6 ianuarie 2020 care introduce şi el unele noutăţi ce vin să completeze modul de aplicare al Legii nr. 50/1991.

Jr. Adrian M. Ionescu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri