Prin luna iunie scriam ca autoritatile din Luizi Calugara, poate mai mult decât prin alte parti, fac eforturi sa ii determine pe tineri sa se stabileasca la bastina si sa mai renunte la plecatul in strainatate. Asta, si in contextul in care statistica spunea ca satele si orasele s-au depopulat masiv din cauza emigrarii. Asadar, autoritatile au taiat drumuri prin porumbisti, au luat teren in intravilan, au tras apa curenta si ar urma si curentul electric. Asa ar vrea sa readuca la viata o multime de case incepute si neterminate, ce impânzesc intinderile dintre Luizi si Bacau. Tot atunci, descopream tineri care au renuntat la munca in Italia dupa 16 ani de pribegie, decisi sa isi ridice aici case si sa se ocupe de agricultura. Asta si pentru ca treaba s-a stricat si in Italia, si in Anglia si in Spania, iar pâinea de acolo a devenit mai greu accesibila si ceva mai neagra.

Am mers din nou la Luizi zilele acestea, in plin sezon al “italienilor” reveniti in concedii. Casele “la rosu”, abandonate fiindca au devenit prea scumpe de finisat, sunt la locul lor, neclintite. Iluzia ca as fi putut gasi ceva mai mult entuziasm si dorinta de revenire la matca s-a spulberat dupa câteva idei schimbate cu niscaiva cunoscuti din sat. Strainatatea pare sa ramâna singura varianta de supravietuire pentru mii dintre ai nostri, carora statul român este incapabil sa le ofere macar o speranta ca lucrurile s-ar putea schimba. Asta insa nu neaga efortul, de altfel laudabil, al autoritatilor locale pentru a-i atrage pe fugari. Insa oferta este palida si greu palpabila, asezata mai ales pe speranta unora ca vor razbi daca vor face agricultura alaturi de familiile ramase aici. Slabe sanse. Majoritatea si-au umplut portbagajele cu bunatati care sa le aduca aminte de casa si dusi au fost.

Astfel ca, dupa o luna de concedii si animatie, dupa o luna de nunti pe banda rulanta, dupa o luna de buna dispozitia data de revederea celor dragi, la Luizi se lasa iar linistea apasatoare, ramân batrânii care privesc de la porti in lungul drumului, in asteptarea viitoarei luni august, din 2014. Si mai ramân aceleasi case cu ochiurile acoperite cu scândura, tencuite cu sperante ca anul care vine va aduce si agoniseala necesara pentru finisarea lor. Poate, chiar, pentru intoarcerea la bastina.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Ce este mai grav este ca acesti batrani de care vorbeste d-l Pauliuc asteapta si o pensie la care ”italienii” (sau o parte din ei) nu contribuie cu nimic. Asa ca noi cei care am mai rams pe aici sa sustinem tara in care vin sa-si petreaca concediul cei din diaspora trebuie sa sustinem si batranii si nici nu vom avea sansa de a ne ridica prea repede (macar) o casa la rosu…

  2. ce ne ofera Romania noua tinerilor? ne ofera locuri de munca cu un salariu..decent? nu zic 10 eur la ora ca…. slabe sanse sa se ntample asta in Ro in urmatorii ani! dar macar…sa se poata trai decent! cu salariul actual din Ro….nu prea ma atrage sa ma mut innapoi! iar daca vrei sa te apuci sa faci ceva.. gen agricultura sau alte afaceri.. te sugruma statul roman cu foare mari taxe si impozite! deci….slabe sanse ca tinerii sa se intoarca in RO!

  3. cu respecrt domnul PAULIUC as avea ceva de spus sunt cetatean ROMAN nu ma cunsider ITALIAN sunt locuitor al comunei LUIZI CALUGARA SAT OSEBITI nu ma consider un fugar dupa cum ati reletat in articol si nu am plecat de bunavoie din tara de dragul de a pleca ci pentru a crea un viitor copiilor nostri si ne-am intoarce oricand daca statul roman ar crea salarii decente pentru noi si familiile noastre nu e suficient daca a tras apa curenta. curentul sa ajunga ar mai trebui vreo 20 de ani nu ar fi o problema ca daca vin ITALIENII cu bani in loc sa se petreaca concediul cupara din banii agonisiti ceva stalpuri de curent electric si cabluri si tot ce ar fi nevoie PS DUMNEAVOASTRA CUM ATI FI FACUT DACA ATI FI FOST PLECAT DE ACASA 2 – 3 CA NU TOTI AU POSIBILITATEA SA VINA ACASA IN FIECARE AN .MULTUMESC PTR TIMPUL ACORDAT .

LĂSAȚI UN MESAJ