În această perioadă a sărbătorilor de iarnă, până pe 2 ianuarie 2019 (exceptând zilele de 27 și 28 decembrie 2018, cu program normal de funcționare), asistența medicală de urgență prespitalicească şi spitalicească va fi asigurată 24 de ore din 24 pentru toate specialităţile medico-chirurgicale şi stomatologice de către următoarele structuri medicale:

• Spitalele publice au activitate permanentă, vor funcționa cu linii de gardă de profil și vor acorda asistență medicală de urgență, după cum urmează:
– Spitalul Județean de Urgență Bacău – tel: 0234.511.065 – Unitate de Primiri Urgențe;
– Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti – tel: 0234.362.520 – Compartiment Primiri Urgențe;
– Spitalul Municipal „Sf. Ierarh Luca” Oneşti – tel: 0234.314.389 – Compartiment Primiri Urgențe;
– Spitalul Orășenesc Buhuşi – tel: 0234.262.220 – Compartiment Primiri Urgențe;
– Spitalul Orăşenesc „Ioan Lascăr” Comăneşti – tel: 0234.374.215 – Camera de gardă.

• Serviciul de Ambulanță Județean Bacău funcționează în regim permanent și poate fi solicitat pentru urgențe medico – chirurgicale la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

• Centrele de Permanență vor asigura asistența medicală de urgență după următorul program de lucru: zile lucrătoare: 15.00-08.00; sâmbăta, duminica, sărbători legale: 08.00-08.00 (24 de ore din 24)
– Centrul de Permanenţă Ghimeş – Palanca: sediul CMI dr. Viziru Zghibarta Liliana comuna Palanca – tel: 0234.385.008 și sediul CMI dr. Viziru Mihail comuna Ghimeş Făget – tel: 0234.385.660
– Centrul de Permanenţă Stănişeşti: sediul CMI dr. Andriescu Cătălin comuna – Stănişeşti – tel: 0234.284.610
– Centrul de Permanenţă Agăș: sediul CMI dr. Neacșu Ciprian, comuna Agas – Cotumba – tel: 0234.381.200

• Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bacău va asigura serviciul de gardă permanent pe următoarele compartimente: Control în Sănătate Publică, Epidemiologie, Laborator microbiologie, Evaluarea Factorilor de Risc din Mediul de Viaţă şi Muncă, tel. 0234.512.850.

Atenție la ce mâncați!

Și pentru că e perioada în care se fac excese alimentare, medicii recomandă precauție. După postul îndelungat al Sărbătorilor de Iarnă şi din experienţa anilor trecuţi, tentaţia de a consuma alimente în exces, mai ales carne de porc şi preparate tradiţionale (tobă, cârnaţi, caltaboş, leberwurst, şuncă), maioneze, dulciuri etc. toate acestea stropite din belşug cu băuturi alcoolice, poate duce la: dispepsii gastro-intestinale (indigestii), crize de ulcer, acutizarea colecistopatiilor cronice, pancreatite, infarct de miocard etc.

Recomandări: cumpăraţi produse numai din surse autorizate sanitar-veterinar şi în termen de garanţie, ţinând cont că există riscul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, salmonelozelor (prin folosirea ouălelor de raţă la maioneze şi creme), trichinelozei (prin consum de carne de porc netestată trichineloscopic)

Dacă petreceţi sărbătorile în unităţi de alimentaţie publică, evitaţi consumul preparatelor care au aspect, gust sau miros neplăcut.