Asociatia Culturala „Arta-Traditii-Patrimoniu Fara Frontiere” din Bacau, prin proiectul Les chemins du bleu en Europe:  transversalité des apprentissages et transculturalité des langages, finantat de Comisia Europeana în perioada 2015-2018 în cadrul programului „Parteneriate strategice pentru educatia adultilor”, a implementat zilele acestea un atelier de pictura pe linguri de lemn cu un grup de etnie rroma, cu scopul de a dezvolta deprinderi si competente artistice, precum si abilitati de a se integra pe piata muncii prin crearea de obiecte de artizanat.

Pictura pe lingurile de lemn este un obicei stravechi. Cromatica obiectelor realizate a fost dominata de albastru, care în cultura populara româneasca era valorificata pentru a simboliza apa, râurile si cerul. Atelierul de pictat linguri de lemn cu motive traditionale românesti a fost cu totul inedit si interesant pentru copii, dar si pentru adulti, care, în functie de imaginatia fiecaruia, au încercat sa dea viata unor bucati din lemn. Realizarea lor a fost laborioasa, atât adultii, cât si copiii încercând cu drag acest mestesug, alaturi de coordonatorii acestui proiect, prof. Nicoleta Nistor si prof. Mariana Craciun. S-a folosit tehnica colajului si pictura, utilizând ca materiale linguri de lemn, pensule, culori acrilice, modele cu motive traditionale românesti.

Rezultatul muncii lor a fost o satisfactie atât pentru ei, cât si pentru îndrumatorii lor, doamna profesor Liliana Puiu si Nistor Dorel, presedinte al Asociatiei Culturale „Arta-Traditii-Patrimoniu Fara Frontiere” din Bacau.

PUBLICITATE

prof.Mariana Craciun

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ