25 aprilie 2024
CulturăLimba ce-o vorbim si-o scriem. „Ora vesela“ a început cu limba româna

Limba ce-o vorbim si-o scriem. „Ora vesela“ a început cu limba româna

La 17 ian. 1929, adica la doua luni si jumatate de la înfiintarea radioului national (1 nov. 1928), crainicul anunta: „Aici Radio România – Radio Bucuresti. Ascultati astazi, în premiera, emisiunea „Ora vesela“. Era, dupa cum se vede, un produs media de divertisment, pe care l-a sustinut triumviratul alcatuit din poetii Horia Furtuna si Vasile Voiculescu si profesorul Gh. D. Mugur.
Extrem de interesant – cel putin din punctul de vedere al profilului rubricii noastre – este faptul ca prima editie a fost constituita dintr-un pamflet despre starea limbii române, scris si interpretat de actorul si poetul Ion Manu (1891-1968), tatal viitoarei regizoare Sanda Manu.

Am consultat trei lucrari de specialitate, adevarate raritati: „Teatrul radiofonic“ (1972, 560 p., cu un serios studiu semnat de Victor Craciun), „Noapte buna, copii!“ (1998, 328 p.) si „Bibliografie radiofonica româneasca“ (I-II, 1998, 2000; 592 p. A 480 p.) si l-am gasit pe Ion Manu (artist emerit) în numeroase roluri interpretate la teatrul radiofonic, dar si ca autor de texte destinate emisiunilor de divertisment.

Desi se intitula „Ora vesela“, durata productiei radio nu depasea 10 minute, iar apoi 15 minute, ceea ce nu a împiedicat-o sa devina repede un brand. Avea frecventa saptamânala, fapt dedus din consemnarea lui Victor Craciun: Ion Manu a fost prezent la microfon pe 24 ianuarie, „continuând seria de emisiuni Ora vesela, inaugurata cu o saptamâna înainte“. (În 1965, Teatrul radiofonic difuzeaza un „Medalion Ion Manu“ de aproape o ora, cu participarea lui Costache Antoniu, Radu Beligan s.a.)



Un adevarat reviriment se produce la 1 oct. 1932 (duminica, ora 14), când îsi face aparitia „primul cuplu umoristic al undelor radiofonice“: Stroe si Vasilache. (Primul, Nacht Stroe, s-a nascut în 1906, la Gâsteni, com. Racaciuni, jud. Bacau, iar al doilea a trait între anii 1906 si 1944. Ambii sunt recunoscuti ca „actori comici si compozitori“.) A fost momentul de glorie al emisiunii inaugurate în 1929, oferind publicului scheciuri, cuplete si scenarii radiofonice mult gustate de ascultatori, ca acestea din 1935: „Stroe si Vasilache serbeaza 1 Mai“ (1 mai, ora 20,40), „În vacanta“ (7 iul., ora 14,40), „Începe scoala“ (10 sept., ora 14, 30), „Stroe si Vasilache prezinta Tic-Tic-Tic“ (27 sept., ora 14, 30), „Saracia trebuie distrata“ (8 dec., ora 14, 45).

Dintr-o asemenea bogata traditie si conduita profesionala se revendica mai toate generatiile de actori de comedie afirmati, pâna la ivirea televiziunii, doar pe undele hertziene. (Dem Radulescu, de pilda, dupa ce primea textul scheciului, se retragea într-un colt al studioului de înregistrari si, cu creionul, punea puncte în dreptul cuvintelor care înmagazinau poanta…)
Sfatul custozilor de azi (Silvia Cusursuz si Mircea Zavoianu) ai arhivei Radioului: Fiti veseli!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri