26 aprilie 2024
CulturăLimba ce-o vorbim şi-o scriem / Auzite ori citite

Limba ce-o vorbim şi-o scriem / Auzite ori citite

VORBE DE AUR • Interviul cu Radu Beligan la el acasă (oaspete-gazetar, Mihai Gâdea) a fost un eveniment primordial cultural şi apoi jurnalistic. Trecând peste o inexactitate (actorul a mai primit o distincţie academică: titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău, în 2006), ne-am bucurat să auzim că singura casă cu cărţi din satul natal era a lui. Numele satului (nerostit la Antena 3): Galbeni (coincidenţă: anagrama numelui artistului), comuna Filipeşti, judeţul Bacău. • Dintre „Oamenii realităţii“ (TV, 10 aug.), Nicolae Manolescu e o personalitate accentuată. În copilărie, scosese o revistă scrisă de mână, citită la sfârşit de săptămână bunicilor materni dintr-o localitate vâlceană, în cei trei ani de orfelinat, când părinţii erau arestaţi. „Ce-aş fi fost eu dacă aş fi învăţat în străinătate, ca azi?“ întreabă fostul elev al lui Traian Cantemir (ctitorul Filologiei băcăuane). Nu ştim, dar ne bucurăm că avem o „Românie literară“ la înălţimea întemeietorului – Vasile Alecsandri.

IAŞIUL COPIAZĂ BACĂUL O emisiune bine făcută la RRC e „Rătăcind prin România“. Andreea Ionescu, realizatoarea, a rămas entuziasmată de felul în care a fost primită la Muzeul „Mihail Kogălniceanu“ din Iaşi: un actor al locului, în vestimentaţia de epocă, s-a prezentat ca un autentic amfitrion. E foarte posibil ca muzeografii să fi citit pagina din „Ateneu“ în care era descris scenariul unei vizite la… Casa „Alecsandri“ din Bacău, visatul muzeu: însuşi stăpânul, poetul adică, le iese înainte oaspeţilor, prezentându-şi persoana şi locuinţa, pentru ca apoi să-i conducă în toate cele şase încăperi ale bătrânei construcţii. Unde dai şi unde… se lipeşte!

VA ARE SAU NU CRATIMĂ? Vorbele grele spuse de şeful statului la adresa unor lideri politici au fost prea repede trecute în scris de ziarişti. Sintagma nu va plăcut include un adverb, nu, un pronume personal, v(ă), un verb auxiliar, a, şi verbul de conjugat, plăcut, la participiu. În plus, ar fi trebuit să includă o cratimă: v-a. Lingvistic, e un caz de omofonie, care nu e deloc o glumă când devine şir de litere.



REDUCERI, PESTE TOT Inclusiv la silabe: PENE VERZI 0,60 lei/kg CAL I, scrie pe un cartonaş pus între doi – aţi ghicit! – pepeni. Suntem în plin avangardism, dacă asociem penele cu… calul. Ar fi o scuză: evitarea cacofoniei, care nu înseamnă doar combinaţiile incluzând consoana c, ci şi orice repetare de silabe: la lapte, mă mărit, pe perete…

TOT DESPRE VERDE Dublă derută: locuitorii din Capul Verde sunt capuverdieni sau capoverdieni? La RRC, invitata lui Bogdan Vişan – de altfel o excelentă interlocutoare – le-a spus pe amândouă. DOOM2 face lumină (ediţia I din 1982 nu ne ajută): capverdieni. Probabil că fosta colonie portugheză nu s-a eliberat total…

ORAŞELE BUCUREŞTIULUI… „Ideea restaurării este importantă pentru locuitorii marilor oraşe din ţară, ale Bucureştiului în mod special“ (RRA). Se confirmă, pe de o parte, că orice capitală e o… sumă de localităţi şi, pe de altă parte, că e dificil acordul articolului posesiv-genitival ai.

PROMISIUNE NEONORATĂ ORTOGRAFIC „– Hai, bre, că-s băiat cu suflet. – Mai bei? – Numai! Numai! Promit.“ (Un tânăr de 19-20 de ani, aproape în comă alcoolică, şofer în Bucureşti, în dialog cu poliţistul; TV, 17 aug.) Un enunţ poate fi şi eliptic: NU MAI (beau/fac), iar adverbul numai indică o precizare strictă.

BILĂ ALBĂ PENTRU ACADEMIA VÂRLAN „Roşiii (deci în trei silabe!) au 18 puncte.“E o probă de foc pentru a verifica ortografia cuiva, dar de foarte puţine ori ne-a fost dat să auzim rostişi cei trei i.

COORDONĂRI DIFERITE „Din conferinţa dv. am învăţat un lucru pentru viaţă: să-l înlocuiesc pe sau cu şi“ (un băiat de 10 ani, citat la RRC). „Nu uman sau real, ci uman şi real. Am găsit astfel sloganul campaniei noastre: NU SAU, CI ŞI“, a conchis invitatul emisiunii, trecând de la disjunctiv la copulativ.

Ioan Dănilă

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri