Pentru ca au un crez, pentru ca vor ca si vocea lor sa se faca auzita, mai multi tineri din toate liceele si colegiile din municipiul Bacau s-au organizat intr-o liga: Liga Elevilor Social – Democrati (LESD), ca parte a organizatiei municipale a PSD Bacau. In numai o luna, s-au inscris deja 40 de adolescenti, ca membri fondatori, iar la sfârsitul saptamânii trecute acestia si-au ales si reprezentantii in Biroul permanent municipal.

A fost un vot in bloc si in unanimitate. Astfel, presedinte al LESD Bacau este Bogdan Barcan (clasa a XII-a), de la Colegiul National „Vasile Alecsandri”, ajutat indeaproape de Andrei Ghelasa (clasa a X-a), de la aceeasi unitate de invatamânt, ales ca presedinte executiv. Board-ul este completat de elevii Ionut Rotaru – secretar general (CN „V.Alecsandri”), Lavinia Chirnog – secretar executiv (CN Arta „G.Apostu”), alaturi de vicepresedintii – Mara Sechelariu (CN „V.Alecsandri”) Alina Enache (CN „Gh.Vranceanu”), Andra Chirila (CN „Ferdinand I”), Diana Lazar (CN Pedagogic), Teodora Dragomirescu (CN Economic „I.Ghica”), Manole Vlad (Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V.Karpen”), Stefania Domocos (CN Arta „G.Apostu”), Anca Grigore (Liceul cu Program Sportiv), Bianca Lucan (Colegiul „M.Eminescu”) – fiecare si cu functii de presedinti in colegiile de care apartin, iar ca membri in Biroul permanent au mai fost alesi inca 6 elevi – Alice Mateiu (CN „V.Alecsandri”), Codrin Miftode (CTC „N.V.Karpen”), Daniel Andronic (CN „V.Alecsandri”), Adrian Duma (CN „V.Alecsandri”), Razvan Munteanu (CN Pedagogic) si Alexandru Tarcuta (CN Pedagogic).

George Halarescu

PUBLICITATE

„Aceasta liga a fost conceputa ca loc de formare a deprinderilor moral-politice si civice necesare oricarui viitor lider politic, precum si ca mediu propice de convertire al potentialului creator al tinerilor in solutii politico-administrative – solutii imperative si vitale pentru progresul orasului si pentru exercitiul democratic. Prin acest demers, elevii social-democrati doresc sa reprezinte interesele si nevoile tuturor elevilor din Bacau pe lânga liderii locali si nationali. Totodata, vor sa fie in preajma seniorilor pentru a putea intelege realitatile politice si pentru a nu mai repeta greselile trecutului. Eu, personal, mi-as dori ca acest proiect sa continue, sa fie un proiect prin care tinerii sa socializeze, sa-si descopere problemele, sa gaseasca impreuna solutii, sa se asigure continuitate in timp. Le multumesc elevilor ca au investit incredere in mine, ca tutore al acestui concept. Aici, in partid, este un loc de formare pentru ei, este ucenicie politica. Aici vor invata sa fie curajosi si camarazi in lupta comuna, in care principalele valori ramân omenia, libertatea, solidaritatea, dreptatea sociala.”
prof. de filosofie George Halarescu, tutorele acestui proiect

Inca de la infiintare, elevii social-democrati au fost implicati in numeroase actiuni culturale, sportive si social-filantropice. De asemenea, au reprezentat cu succes interesele tinerilor din Bacau in structurile politice nationale ale partidului si au stabilit legaturi strânse cu elevii social-democrati din alte judete ale tarii. Totodata, au ca obiectiv politic obtinerea unei reprezentari vizibile prin câstigarea unui post de vicepresedinte in Consiliul National al Elevilor Social – Democrati. Liga si-a propus deja obiective indraznete: modernizarea infrastructurii scolare la nivelul municipiului cu smart board (table inteligente, interactive), implementarea unui program de sanatate dentara, prin care elevii sa fie finantati sa-si trateze cariile dentare, oferirea de burse universitare pentru absolventii liceelor care au o situatie financiara precara, dar au rezultate deosebite la invatatura, stabilirea unui sistem de burse sociale substantiale pentru elevii nevoiasi si finantarea unor cantine sociale pe lânga licee, pentru acordarea gratuita a unei mese calde elevilor cu situatii sociale precare.

aaa„Suntem aici tocmai pentru ca putem face diferenta. Asta ne si dorim. Sunt onorata si de increderea pe care mi-au acordat-o colegii mei, in alegerea ca vicepresedinte al Biroului municipal al Ligii. Este o functie care ma obliga, care ma determina sa ma implic, sa ne facem cunoscuti, sa ne promovam proiectele, sa activam. Politica este o adevarata arta, pe care nu ti-o insusesti numai prin teorie, ci, mai ales, prin practica. Credem in valorile promovate de partid, in omenie, libertate, solidaritate, dar si în posibilitatea noastra de a schimba lucrurile, de a schimba mentalitati. Iar când vom ajunge la vârsta asumarii raspunderii personale vom intelege cu adevarat ceea ce invatam acum.”
Mara Sechelariu, vicepresedinte al Ligii Elevilor Social – Democrati Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ