Ediția de campionat 2019-2020 a Ligii a IV-a va începe pe 24 august. Și va funcționa după sistemul de anul trecut: cu două serii, cea de Bacău și cea de Valea Trotușului pentru sezonul regulat, care va fi urmat și de această dată de play-off și play-out. Principala noutate este că în stagiunea care stă să înceapă, în play-off vor fi admise doar grupările care au cel puțin o echipă de juniori, indiferent de vârstă, înscrisă în campionatele AJF. „Chiar dacă s-a situat pe un loc de play-off, un club nu poate participa în această fază a competiției dacă nu are o echipă de juniori. Vorbim de juniori legitimați la clubul respectiv, nu de tot felul de asocieri. În caz contrar, în play-off va ajunge următoarea clasată la finalul sezonului regulat ”, a fost tranșant Cristian Sava, presedintele Asociației Județene de Fotbal Bacău. Noutăți se anunță și în privința echipelor participante. Astfel, în Seria de Bacău, ca new-entry figurează FCM 1950 și Rapid Bacău. În Seria Valea Trotușului, numele noi sunt cele ale Bradului Mânăstirea Cașin și AS Căiuți, aceasta din urmă ridicând, totuși, unele semne de întrebare în privința participării. Dubii planează și asupra celor de la Berești Tazlău, care s-ar putea retrage din campionat. Data certă la care vom afla cine participă și cine nu este 15 august, atunci când este programată Adunarea Generală a cluburilor de Liga a IV-a.

Duel FC Dinamo Bacău- Viitorul Curița

După toate probabilitățile, în viitoarea stagiune, lupta pentru prezența la barajul de promovare în C se va da între FC Dinamo Bacău și Viitorul Curița. Băcăuanii și-au întărit serios lotul (cea mai notabilă achiziție fiind cea a lui Marius Doboș), președintele Remus Pozânarea confirmând ca obiectiv promovarea. De partea cealaltă, Viitorul Curița speră ca în 2020 să spargă, în sfârsit gheața, și să facă pasul către Liga a III-a, după ce în 2017 a pierdut „barajul”, iar în ultimele două sezoane a fost devansată pe plan local de Gauss, respectiv CSM Bacău.

Fotbalul iese din oraș

Patru din orașele cu o puternică tradiție fotbalistică din județul Bacău nu vor avea nici anul acesta o reprezentantă la nivel de seniori. Este vorba de Buhuși, Comănești, Târgu-Ocna și Onești. Cu precizarea că Viitorul Curița, care anul trecut a evoluat la Onești, va reveni în acest sezon în localitatea de domiciliu. Rămân, în schimb, pe harta fotbalistică a Ligii a IV-a, Bacăul, Moineștiul și Darmăneștiul. Și în cazul Bacăului se impune o precizare. FC Dinamo Bacău va părăsi stadionul „Letea” și, implicit, orașul, urmând să joace meciurile de acasă la Letea-Veche. Până se va ști dacă și unde va evolua „matricola” Rapid, să notăm că singura echipă care își va disputa partidele de pe teren propriu în Bacău este o altă nouă înființată, FCM 1950. Aceasta va juca pe terenul Bazei Nautice, din Șerbănești (fostul SCR).

Cinci campionate de juniori

Asociația Județeană de Fotbal Bacău va organiza în 2019-2020 cinci campionate de juniori. Este vorba de întrecerile de la Under 9, U11, U13, U15 și U19.