Ceas aniversar pentru Liceul cu Program Sportiv Bacău. Primul liceu cu program de fotbal din România a ajuns la 55 de ani. Sau, mai bine spus, la 55 +. Asta pentru a tranșa în mod diplomatic disputa cât se poate amicală între cei care optează pentru 1969 ca an al înființării LPS Bacău și cei care mizează pe 1970, conform atestării documentare. Dar plusul are și o altă semnificație.
Una de natură valorică. El premiază 55 de ani de excelență în educație, așa cum au convenit toți cei prezenți vineri, 23 mai, la Centrul de Cultură „George Apostu”, gazda celor 55 de ani cu plus ai instituției de învățâmânt băcăuane. Evenimentul la care au participat, alături de profesorii de ieri și de azi, elevii de ieri, deveniți, azi, stălpi de nădejde ai societății, a avut, înainte de toate, parfum de amintire. Și încă ce parfum!
Pe măsura amintirilor. Vasile Baltă l-a evocat pe cel care a stat la baza înființării Liceului și care a fost și primul său director, Ioan Onucu Rus, în timp ce Gheorghe Chivorchian a avut lacrimi în ochi atunci când și-a amintit de antrenorul nepereche Constantin Anghelache. Fostul internațional Lică Movilă a ținut neapărat să reamintească figura părintească, de pedagog desăvârșit a profesorului Mihai Petrovici, iar Mircea Pană, în ciuda statutului de profesor pensionar, a continuat să se adreseze cadrelor didactice de la LPS drept „colegii mei și în niciun caz foștii mei colegi”.
Rând pe rând, nume de rezonanță din rândul dascălilor și învățăceilor au fost rostite la microfon sau au rulat pe ecran, într-un film de prezentare al instituției de învățământ ce a dat nu doar sportivi de excepție, ci și oameni excepționali.
„De pe băncile acestui liceu au ieșit oameni care au reușit în foarte multe domenii de activitate. Asta așa, ca să demontăm mitul că la LPS nu se face carte” a fost linia călăuzitoare a filmului.
„Fără acest Liceu nu aș fi fost persoana de azi”, a subliniat fosta multiplă campioană națională, europeană și mondială la înot, Simona Păduraru. Și pentru că, atunci când nu sunt evocate suficient de mult, amintirile riscă să se estompeze sau chiar să se piardă definitiv, Constantin Florian a cerut permisiunea de a ridica din nou deasupra capului unul dintre trofeele expuse. Așa au aflat cei mai tineri participanți la aniversare că respectivul trofeul nu a fost, nu este și nu va fi niciodată doar „unul dintre”.
E floarea la butonieră a Liceului cu Program Sportiv Bacău și, totodată, una dintre reușitele de prim-plan ale întregului fotbal românesc.
„În 1973, la Lille, în Franța, echipa Liceului de Fotbal din Bacău a câștigat, în numele României, titlul de campioană mondială școlară. Iar acesta este trofeul”, a precizat Constantin Florian. Sigur, în anii din urmă, Liceul cu Program Sportiv a ieșit din lumina reflectoarelor în ceea ce privește fotbalul. Motiv pentru care, așa cum explicat directorul de azi al LPS Bacău, Gabriel Corodeanu, „e nevoie de un restart”.
Iar cele două proiecte ce urmează să fie derulate, unul în parteneriat cu FC Bacău și FRF referitor la o clasă de fotbal pentru 16 componenți născuți în 2010 ai „alb-roșiilor”, iar altul împreună cu Consiliul Județean ce vizează selectarea, din întreg județul, a 20 de copii cu aptitudini pentru fotbal pentru a fi înscriși în clasa a V-a la LPS pot fi un punct zero de referință.
Liceul cu Program Sportiv Bacău e la 55 +. Și, pe lângă un trecut de povestit, are și un viitor de scris.