Cel mai nou proiect al Asociației „Lumina” este destinat adolescenților cu boli limitatoare de viață ocrotiți în centrul rezidențial din Comănești și este finanțat de Fundația TELUS International Community.

„Plecând de la ideea că elevii trebuie să își dezvolte abilități specifice de tip soft skills care, pe lângă acumularea de cunoștințe prin parcurgerea programei școlare, să-i ajute să-și proiecteze un viitor adecvat potențialului lor, acest proiect își propune dezvoltarea empatiei, a capacității de a lucru cu persoane cu dizabilități și abilității de lucru în echipa”, arată Mihaela Dumitrache, directorul executiv al Asociației „Lumina”.

Concret, elevi de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” din Comănești, sub coordonarea profesioniștilor asociației, vor desfășura activități de artterapie cu tinerii cu dizabilități ocrotiți în „Casa Lumina”. Împreună, vor picta, vor realiza bijuterii și obiecte decorative.

„Acest proiect își propune să ofere elevilor de liceu o alternativă educațională, o modalitate de petrecere a timpului liber, de utilizare a acestuia în scop de dezvoltare personală, cu accent pe creșterea gradului de acceptare a persoanelor ce suferă de boli incurabile”, mai precizează Mihaela Dumitrache.

Vor fi implementate șase module cu participarea a 42 de beneficiari, va fi furnizat un program complex de formare în educația incluzivă și dezvoltarea a soft skills, a competențelor sociale și relaționale, va fi promovată atitudinea tolerantă, deschisă, de acceptare și înțelegere firească a raporturilor dintre tinerii cu nevoi speciale, suferinzi de afecțiuni limitatoare de viață, și copiii sănătoși.

În final, în holul Colegiului „D. Ghika” va avea loc o expoziție sub deviza „Și eu pot!”, 40 de liceeni fiind coorganizatori și promotori ai ideii identificării și aprecierii potențialului fiecărui participant.

Alte articole