19 martie 2024
ActualitateLiceenii bacauani, intoxicati de "fumuri"

Liceenii bacauani, intoxicati de “fumuri”

La Spitalul de Pediatrie saptamânal ajung trei sau mai multi adolescenti drogati cu plante etnobotanice. Lista cu plante interzise i-a facut pe comercianti sa gaseasca alte ierburi halucinogene. Medicii sunt ingrijorati. Copiii care le consuma devin violenti.

In ciuda masurilor luate de catre Ministerul Sanatatii de a interzice o lista intreaga de plante etnobotanice, in continuare, ajung la spital adolescenti care au consumat asemenea ierburi. Medicii Spitalului de Pediatrie sunt ingrijorati de numarul mare de cazuri de intoxicatie cu plante halucinogene, inregistrate in ultima vreme. "Practic, nu exista saptamâna in care sa nu vina la noi doua sau trei cazuri, ne-a spus dr. Aurelia Taga, managerul Spitalului de Pediatrie. Sunt adolescenti care declara sincer ca au fumat tigari din plante etnobotanice. Dar avem si fete care prezinta aceeasi simptomatologie, vin ametite, insa nu recunosc ca au consumat astfel de plante. Prin urmare, sunt chiar mai multe cazuri." Ultimul caz care le-a dat mult de lucru medicilor pediatri a fost adus la spital la sfârsitul saptamânii trecute. Adolescentul este elev in clasa a IX-a. Când a fost prezentat medicilor, era foarte palid si confuz, nu raspundea la intrebari si nu se putea tine pe picioare. In plus, avea pulsul slab, extremitatile corpului reci si tensiunea arteriala mica. Dupa ce si-a revenit, in urma tratamentului intensiv la care a fost supus, le-a relatat doctorilor ca a fost pe o terasa, unde a baut un suc si a fumat o tigara din plante. Medicii ne-au declarat ca ultimele trei cazuri provin de la Colegiul Economic "Ion Ghica", Colegiul Tehnic de Comunicatii "N.V. Karpen", respectiv Colegiul Tehnic "Dumitru Mangeron". Si medicii psihiatri spun ca au aparut foarte multe cazuri de adolescenti cu tulburari de comportament provocate de consumul de substante asa-zise droguri usoare. Cei care le consuma devin violenti si pot pune in pericol viata celorlalti din jur, mai mici, dar si a lor. Dar riscurile nu sunt doar acestea. Pentru cei cu vulnerabilitate, cu o structura psihica mai labila, este periculos consumul acestor ierburi si din alt punct de vedere. El da dependenta si reprezinta primul pas spre consumul de droguri mai puternice, pentru ca efectul ierburilor nu-i mai multumeste.

Interzise in magazine, libere la coltul strazii



Inspectia Sanitara de Stat nu a inclus in programul sau de control magazinele care comercializeaza plante etnobotanice. „Ordinul care stabileste plantele interzise este emis de Ministerul Sanatatii, dar control face politia, ne-a declarat dr. Dana Marcu, inspector la Directia de Sanatate Publica Bacau. Noi putem verifica daca se respecta ordinul ministerului, dar masurile sa le ia tot politia.” Dr. Marcu spune ca a existat o colaborare mai intensa intre DSP si politie inainte de aparitia ordinului. „Acum, politistii sunt cei care merg in control, cu lista de substante interzise in mâna. Magazinele sunt verificate, insa consumatorii isi procura aceste substante prin comanda pe internet sau de la colt de strada.”

Teatru-forum impotriva drogurilor

Pornind de la atractia tot mai mare pe care plantele etnobotanice o exercita asupra tinerilor, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Bacau a gândit un proiect care va demara pe 15 octombrie si care se va desfasura in colegiile din judet. “Proiectul se numeste «3 D» si va fi realizat in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) si Asociatia Trust Orfelinate Ungureni, arata Radu Nafornita, directorul CPECA Bacau. Targetul nostru este de 5.000 de elevi din clasele a IX-a si a X-a.” Specialistii centrului si ai TOU vor merge in 14 licee pentru a-i informa pe adolescenti si a discuta cu ei despre pericolul pe care il reprezinta plantele etnobotanice. “Vom avea o ora de informare si o ora de teatru-forum, declara Radu Nafornita. In cadrul unei scenete interactive, vom afla de ce unii aleg sa consume aceste plante, vom discuta despre ce se intâmpla atunci când le consuma, dar si despre ce se intâmpla daca nu consuma.” Unii dintre cei care refuza sa fumeze “etnobotanice” se simt exclusi din grup, sunt izolati, sufera din cauza asta, altii ignora aceste reactii sau le combat. CPECA Bacau mai are trei proiecte care vizeaza consumul de droguri: “Free drog smile”, care include intâlniri cu tinerii care desfasoara activitati alternative – sport, muzica, dans, alpinism etc. – si o expozitie de fotografii, un proiect derulat in parteneriat cu Politia si altul cu CCD, pentru instruirea profesorilor.

Amendati si „saltati”

"Am desfasurat actiuni in colaborare cu reprezentantii IPJ Bacau, la mai multe societati care comarcializau produse etnobotanice. In urma acestora am identificat o serie de agenti economici care vindeau substante etnobotanice interzise. Au fost luate masuri de scoatere a lor din circuitul comercial. Politia a luat atunci si masuri de retinere a persoanelor implicate in acest tip de afacere. Lucratorii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului au aplicat o serie de amenzi si au propus suspendarea activitatii acestor agenti economici", a declarat Toader Fratila, comisar sef adjunct al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului Bacau.
Elena Tintaru
Doina Mincu
Silvia Patrascanu
Sinziana Filimon

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri