24 aprilie 2024
Reportaj"Lica", hair-stylist-ul din Parincea

“Lica”, hair-stylist-ul din Parincea

La varsta de 33 de ani, un barbat din comuna Parincea a inceput sa se pregateasca pentru o noua meserie. Cea de frizer. Avea deja o diploma de constructor, dar cum piata muncii nu era foarte generoasa s-a reprofilat. Acum are propria afacere si toti satenii ii bat la usa pentru a-si schimba look-ul. Nu are concurenta si se gandeste sa se extinda.

In timp ce altii isi plang de mila ca nu-si gasesc de serviciu, Toader Draga, alintat de familie „Lica”, nu-si mai vede capul de treaba. In urma cu cativa ani si-a deschis o frizerie in centrul comunei, iar de atunci toti satenii ii bat la usa. S-a apucat de tuns dupa ce si-a dat seama ca in acest domeniu banii se castiga ceva mai usor, dar si ca in sat nu mai are concurenta. Frizerul localitatii se prapadise de ceva timp si era momentul potrivit pentru a iesi pe piata cu o afacere fara concurenta. Are in sertar si o diploma de constructor. Munca grea, cu posibilitati de angajare putine si care pe timp de iarna te cam tine pe tusa. Asa ca, de voie de nevoie a incercat si alte slujbe. "Am lucrat in constructii, apoi ca paznic la o banca, un an am fost pe la Bucuresti, iar in ultima vreme aici in sat, ca supraveghetor la o sala de jocuri pe calculator. Mai cochetam asa cu tunsul, iar ideea mi-a venit intr-o sambata, cand eram de serviciu la acea sala. Au venit atunci pe la mine trei sateni sa-i tund. Am facut vreo 50 de mii lei vechi, iar pe atunci o zi la prasit era 70 de mii. Mi-am dat seama atunci ca eu am facut acei bani relativ usor si cand am vazut cat de obositi veneau oamenii de la camp, am zis ca ar fi pacat sa nu incerc", povesteste Toader.

A facut cursuri prin AJOFM

S-a interesat unde se pot face cursuri de frizer si in urmatoarea perioada se aseza in banca la Centrul de Formare Profesionala al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau. "Am urmat un curs de sase luni. Am facut teorie la sala si practica la o frizerie de langa bazarul Letea. Intre timp am inceput sa mai tund prin sat, dar imi doream un loc al meu. A urmat insa partea cea mai grea, sa o conving pe mama sa-mi cedeze o camera din casa pentru a-mi face un salon. Si mi-a luat ceva timp. Stiti cum sunt batranii. Vor sa aiba o incapere de curat, mai la strada. Cu ajutorul tatalui meu am reusit sa o induplecam si mi-am aranjat frizeria", spune barbatul. Si-a luat autorizatie, a inceput sa zugraveasca, si-a cumparat scaun special, si-a facut singur mobilier cand a vazut cat ii cere un meserias pe un dulap, produse de styling si a pornit afacerea. Frizeria „La Lica” a inceput sa-i aduca venitul lunar sigur, fara sa mai fie nevoit sa lucreze pentru unul sau pentru altul. "Nu pot sa spun ca am nu stiu ce castig, dar sunt multumit. Oamenii se tund mai rar, ca nu au bani. Imi fac singur programul si am timp sa muncesc si prin gospodarie sau la camp", mai spune Toader.



Vor sa se tunda ca Andreea Esca

Majoritatea clientilor sunt barbati, dar si femeile din sat fac coada tot la frizeria lui Lica. Cum in localitate nu mai este alt frizer, doamnele incep sa ridice pretentii. "Sunt care vin cu reviste si spun ca vor sa se tunda bob, ca Esca si le tund cum vor. Vopsesc, fac suvite. Incerc sa ma pliez dupa fiecare client. La barbati e ceva mai usor, mai ales la cei care vor sa se tunda cu masina", explica frizerul. Dar pentru ca viata la tara nu inseamna doar dat cu sapa si treaba prin gospodarie, atunci cand au o petrecere femeile tin la imaginea lor si vin tot la Lica, sa se coafeze. "Aici nu prea ma pricep sa fac eu cocuri sofisticate. E alta specializare. Dar ca sa impacam pe toata lumea, iubita mea, cu care am de gand sa ma casatoresc la anul, vrea sa faca si ea cursuri si ne-am gandit deja ca in hol sa-si amenajeze un mic salon doar pentru femei. Sa facem ca un bussines de familie", a conchis Toader. Una peste alta, afacerea lui este privita cu ochi buni si de mai marii comunei. „Aveam nevoie de un frizer in sat. Multi ani nu am avut si era tare rau. Baiatul acesta a invatat meserie, are atestat, tot ce-i trebuie”, spune Guta Stiuca, edilul comunei Parincea.
Geta Panaite

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri