Multă vreme am crezut că noi, românii, vom merge înainte, pe calea civilizației europene, în ciuda unor accidente electorale care ne-au adus în frunte, vremelnic, indivizi mediocri. Calea civilizației europene? Da, aceea a corectitudinii, sănătății și prosperității. Aceea a cetățenilor cu obiceiuri și comportamente civilizate, care fac plăcută viața alături sau împreună cu ceilalți. A celor care nu scuipă pe stradă și nu calcă iarba abia răsărită ca să scurteze drumul, nu aruncă țigara pe geamul mașinii sau scutecele copilului, de la balcon, direct în rondurile de trandafiri.

O parte dintre băcăuani nu sunt în stare sau nu doresc să respecte normele de conviețuire în comun, foarte simple de altfel. Vor fi obligați, însă, să respecte regulile cuprinse în contractul încheiat cu operatorul de salubrizare și în proiectul care a permis achiziționarea din fonduri europene a stațiilor de colectare, selectare și compostare a gunoiului. Regula cea mai importantă zice să colectăm și să depunem deșeurile selectiv, adică separat, pe categorii: resturi de alimente, hârtie, plastic etc. Vom fi stare? Devenim neîncrezători când ne amintim că sunt destui băcăuani care abandonează sacul cu gunoi la colțul blocului sau cară la platforma de gunoi a cartierului electrocasnice, baterii, scaune, chiar și faianță, țevi etc. Prețul pentru colectarea reciclabilelor a crescut de peste 20 de ori. Există și o parte bună: cu cât cantitatea colectată selectiv va fi mai mare, cu atât vom plăti mai puțin. Vrem să trăim într-un mediu curat și să plătim mai puțin?

Dacă da, va trebui să ne schimbăm obiceiurile. Dacă nu, vom continua să aruncăm gunoiul la întâmplare, ca și cum nu am avea nicio legătură cu orașul în care locuim. Poate chiar așa este! Habitatul unora înseamnă apartamentul de 45 de metri pătrați de la etajul IV, nu cartierul, străduțele, florile, părculețul, aerul curat, libertatea. Explicația ar fi că libertatea funcționează în tandem cu responsabilitatea. E chiar așa de greu să ducem pet-urile la containerul galben și sticlele la cel verde chiar dacă găsim aceste containere doar lângă supermarket? Eu zic că nu e greu și mai sper!