Atmosfera s-a incins, luni, in sedinta Consiliului Judetean (CJ) când s-a ajuns la punctul 5, care viza vânzarea Casei Cancicov, mai exact neexercitarea dreptului de preemptiune pentru cumparare imobilului de catre judetul Bacau.

Invitat la dezbateri, Petru Cimpoesu, directorul Directiei Judetene de Cultura, le-a propus alesilor sa se gândeasca foarte bine inainte de a vota, aratând ca “practic, Mircea Cancicov a facut acest oras” si insistând asupra faptului ca judetul Bacaul are foarte putine cladiri de patrimoniu. “Daca pe dumneavoastra nu va intereseaza Casa Cancicov s-ar putea ca imobilul sa incapa pe mâna un om care, pe diverse cai, sa construiasca acolo un bloc”, i-a avertizat el.

Primul care a intervenit fost Cezar Olteanu, PNL, care a vorbit despre personalitatea lui Mircea Cancicov, apoi a anuntat ca liberalii sunt in conflict de interese si nu pot vota, PNL Bacau având sediul in respectiva cladire. “Nu e neaparat ca sediul PNL sa ramâna acolo, asa ca liberalii pot vota linistiti”, a precizat Cimpoesu, dar nu i-a convins. Ca sa fie aprobate, proiectele care vizeaza obiective de patrimoniu au nevoie de votul “pentru” a 2/3 dintre consilierii in functie. In cazul CJ Bacau, 2/3 inseamna 24 de voturi. Cei 9 liberali prezenti s-au abtinut, iar 21 de consilieri au votat pentru neexercitarea dreptului de preemptiune. Prea putin, insa, ca proiectul sa treaca. Juristul Ciprian Fantaza a explicat ca va fi necesar un nou proiect care sa propuna exercitarea dreptului de preemptiune si incercarea de cumparare. Dar cum va trece acel proiect daca alesii PNL sunt in conflict de interese?

PUBLICITATE

Au mai intervenit si Petru Enasoae, PNL, Petrica Mihaila, PDL, Razvan Sendrea, PSD. “Eu am inteles ca imobilul se achizitioneaza in scopuri culturale, nu pentru a ramâne sediu de partid”, a marturisit, mirat, Razvan Sendrea. Dragos Benea, presedintele CJ, i-a recomandat lui Petrica Mihaila sa initieze viitorul proiect, cel care va aproba cumpararea Casei Cancicov. “Eu promit ca initiez proiectul daca dumneavoastra promiteti ca PSD voteaza pentru” a spus Mihaila. “Cereti PSD sa voteze pentru, dar dumneavoastra va abtineti!” a replicat Benea.

Centru cultural, nu sediu de partid!

Sedinta a continuat cu dezbaterea urmatoarelor proiecte, dar la final Casa Cancicov a ajuns iar in discutie. Deoarece Carmen Mârtz, PNL, era foarte suparata, Dragos Benea i-a amintit: “Daca in 2007-2008, CJ Bacau nu ar fi dat gratuit terenul, Spitalul Municipal nu s-ar fi construit.” Liberalii, in schimb, au votat, acum, impotriva accesului medicilor din Spitalul Judetean in blocul care sta gol si va mai sta gol pâna la finalizarea Spitalului Municipal, i-a reprosat Dragos Benea. “Din tot ce ati spus trag concluzia ca este o pedeapsa pe care o aplicati PNL”, a declarat Carmen Mârtz, apoi a spus ca nu vede legatura dintre cele doua proiecte.

“Sunteti consilier judetean si cunoasteti bine sistemul medical, aveti o voce puternica si in PNL, si in CJ. Vi se pare fireasca aceasta abordare din CL Bacau, sa tii un bloc nefolosit cinci ani si inca vreo doi-trei de acum inainte?” Carmen Mârtz a afirmat ca proiectul “locuinte pentru medici” va fi reluat in interiorul PNL. “Reluati-l si gânditi-va la medicii tineri care vin din Bucuresti sau din Iasi sa presteze la SJU si poate ii ajutati cu spatiul locativ. Aparent aceste proiecte nu au legatura, dar in atitudine au o mare legatura”, a afirmat Dragos Benea.

Cezar Olteanu a explicat inca o data ca “interesul personal” al liberalilor e evident, deci nu pot vota. Presedintele CJ Bacau i-a dat solutia. “Vorbea domnul Mihaila de un acord! Reziliati contractul, creati conditiile – adica 2/3 – ca CJ Bacau sa cumpere cladirea, o dam Directiei Judetene de Cultura, facem un centru cultural si nu mai avem nici conflicte de ordin personal, nu mai vine nici privatul, nu mai vine nimeni”, a spus Dragos Benea.

“Interesanta idee, o vom dezbate”, a promis Cezar Olteanu. “Va rog sa o dezbateti cu celeritate pentru ca s-a intors clepsidra, a avertizat Dragos Benea. Acord, oricând! Eliberati sediul, va duceti lânga colegii democrat-liberali si dam cladirea pentru un centru cultural. Nu dam 450.000 de euro ca sa va luam chirie 200 de euro pe luna.” Dar nu, liberalii nu vor, cica “se forteaza lucrurile!” Ei vor ca intâi sa cumpere CJ Bacau imobilul, apoi sa rezilieze PNL contractul de inchiriere. Daca CJ Bacau nu accepta oferta in zece zile, se considera respinsa. Urmatoarea entitate care are drept de preemptiune este Consiliul Local Bacau, unde PNL are majoritate. Va fi interesant de vazut daca liberalii vor fi si atunci in conflict de interese.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

 1. ia uite, frate….ca si cum javrele astea pdlisto-peneliste…nu ar avea bani! Poi…la ce case au ciubotaru, paler, nistor, bondor….si toata “floarea” cea vestita….sa ia tot de la contribuabilL Sa faca pe rand in vilele lor sedii de partide!

 2. I. Cata nesimtire cand vine vorba de interesul unui partid PNL aici se poate gasi interes prin transformarea casei Cancicov in centru cultural . Dar de la revolutie casa Vasile Alecsandri nu poate fi achizitionata si transfornata in centru cultural fiind vb aici de o mare personalitate a literaturii romane. In cazul casei V.Alecsandri nu este interes pt a fi demolata si a se contrui un bloc dupa cum se sustine ca ar fi motivatia achizitiei casei Cancicov din bani publici.

  II. De cand a ajuns PNL-ul sa tina in sah un bloc construit pe banii cetatenilor si a nu se artibui medicilor rezidenti? L-au construit cu banii proprii pt al pastra , este proprietatea PNL sau a municipiului.

  O clasa politica impart orasul dupa bunul plac si precum mafia in zone de influenta si interes

 3. Liberalii vor ca monumentul “Casa Cancicov ” sa ramana in patrimoniul judetului si nu sa ajunga in propietatea vreunui investitor care sa-l valorifice in scopuri comerciale. Consiliul Judetean daca vrea cu adevarat sa salveze acest monument istoric ,si trebuie sa o faca pentru ca mai avem foarte putine, va cumpara “Casa Cancicov” indiferent de cine este chirias . Restul este doar lupta de imagine.

 4. Ce ordinari, astia sunt in conflict de interese numai cand le convine sa saboteze orasul, daca era sa isi mareasca salariile sau sa aprobe nu stiu ce manareli de-ale lor, subit nu mai erau in conflict de interese. Bacaul si asa e aproape lipsit de cladiri istorice. PNL nu are decat sa isi caute alt sediu, de ce sa plateasca contribuabilul locul lor de chermeze, daca nu le convine, sa mearga la cort in spatele teatrului de animatie printre boscheti, acolo le le locul la cate au facut pentru Bacau.

  • Cred ca s-a inteles gresit.Subiectul dezbaterii a fost legat de viitorul casei Cancicov dupa retrocedare:o cumpara Consiliu Judetean si ramane in patrimoniul judetului sau renunta si atunci actualul proprietar o poate vinde cui vrea.PSD a votat pentru renuntare la imobil si daca si PNL ar fi votat la fel puteam spune adio Casei Cancicov.Atunci a intervenit diversiunea celor de la PSD care au introdus in discutie actualul sediul al PNL care se afla in Casa Cancicov(pentru care PNL plateste chirie 200 euro\luna+impozit) si care a asigurat consevarea in conditii foarte
   bune a imobilului (asa cum a subliniat si dl .Cimpoiesu in interventia sa,dar acest amanunt a fost omis de autorul articolului),diversiune creata pt. a acoperi imagineaa creaata dupa votul d-lor PSD-isti.In concluzie as dori sa lasam ipocrizia deoparte,sa salvam Casa Cancicov,iar apoi ca destinatie poate fi Centru Cultural sau putem initia o dezbatere publica cu privire la viitorul acestui monument istoric extrem de valoros;nu trebuie neaparat sa ramana sediul PNL.Iata insa cum primim o lectie de manipulare ieftina pe gratis!

   • De ce un partid (PNL_PDL) are la ora actuala doua sedii?
    Ce chirii se achita pentru aceste spatii si din ce fonduri? Mai sunt platite chiriile sediilor de partid de la buget?

LĂSAȚI UN MESAJ