26 aprilie 2024
ActualitateLiber și în 2019 la testările GRATUITE Papanicolau

Finanțare continuă în Programul Național de depistare precoce a cancerului de col uterin

Liber și în 2019 la testările GRATUITE Papanicolau

Ministerul Sănătății a dat undă verde și în acest an pentru continuarea Programului Național gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin. Prin această măsură se urmărește prevenirea și combaterea acestei boli necruțătoare, dar și reducerea incidenței formelor invazive de boală și a mortalității datorate acestora.

Pentru derularea programului există 97 de rețele naționale unde se recoltează probe pentru testarea Babeș Papanicolau – rețeaua medicilor de familie acreditați (care pot face recoltările necesare și au aparatura necesară), medicii specialiști în obstetrică-ginecologie din cabinetele medicale ale ambulatoriilor spitalelor, dar și cabinetele de planning familial. În Bacău, laboratoarele de anatomie patologică acreditate în campanie sunt cele din Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Municipal de Urgență Moinești și de la MedicalTest.

Din datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică (DSP), prin Programul Național de Prevenire și Control Screening cancer de col uterin, în anul 2018, în județul Bacău s-au prezentat la control un număr de 2.555 femei pentru testarea Babeș-Papanicolau. În cadrul controlului, cele mai frecvente diagnostice existente au fost: infecții de diferite cauze, modificări celulare non-neoplazice, respectiv inflamații și anomalii ale celulelor epiteliale. Finanțarea programului pentru anul 2018 a fost de 214.753 mii lei.



„Programul va continua și în anul 2019, indiferent de statutul de asigurat al femeii, pentru populația feminină cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Acestea pot accesa programul în mod gratuit o dată la 5 ani, dacă îndeplinesc următoarele condiții: nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin, nu prezintă simptome clinice și nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.”
dr. Cecilia Lucaci, șef Departament DSP Bacău

Test fără trimitere de la medicul de familie

Persoanele care doresc să acceseze acest program, deci să beneficieze de testarea gratuită Babeș – Papanicolau, se pot adresa direct unităților medicale care au aderat la această campanie, respectiv la cabinetele de obstetrică-ginecologie și de planificare familială din cadrul spitalelor din Bacău și Moinești, și la SC MedicalTest, fără a mai prezenta biletul de trimitere de la medicul de familie (cum era în anii trecuți). De asemenea, după primirea rezultatelor, pacientele se vor adresa medicilor de familie, în vederea aprofundării investigațiilor, dacă acestea se impun.

Cancerul de col uterin este una dintre bolile grave cu impact dramatic atât pentru viaţa pacientelor, cât şi a familiilor acestora, care determină la nivel mondial moartea a milioane de femei anual, ocupând locul II ca frecvenţă a cancerelor la femeie, după cancerul de sân. Cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri