26 aprilie 2024
ActualitateLiber la testarile Papanicolau

Liber la testarile Papanicolau

132.000 lei pentru Programul National de depistare precoce a cancerului de col uterin

Ministerul Sanatatii a dat unda verde pentru continuarea Programului National gratuit de depistare activa precoce a cancerului de col uterin. Prin aceasta masura se urmareste prevenirea si combaterea acestei boli necrutatoare, dar si reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora.

Programul gratuit al ministerului de resort se adreseaza tuturor femeilor cu vârste cuprinse intre 25 – 64 de ani, indiferent de statutul lor de asigurat, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Pentru derularea programului exista 97 de retele nationale unde se recolteaza probe pentru testarea Babes Papanicolau – reteaua medicilor de familie acreditati (care pot face recoltarile necesare si au aparatura necesara), medicii specialisti in obstetrica-ginecologie din cabinetele medicale ale ambulatoriilor spitalelor, dar si cabinetele de planning familial.



In Bacau, laboratoarele de anatomie patologica acreditate in campanie sunt cele din Spitalul Judetean de Urgenta Bacau si Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti. Programul benefiaciaza anul acesta de un buget national de peste 13.000.000 de lei. Din datele statistice ale Directiei de Sanatate Publica (DSP) anual beneficiaza de analize prin acest program peste 8.500 de bacauance, din totalul de circa 133.000 de persoane eligibile din catagrafii.

„Pentru Bacau, in vederea continuarii acestui program s-a alocat suma de 132.000 lei numai in acest an. Deja s-au cheltuit 79.000 lei – 53.000 lei in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau si 26.000 lei in Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti. Mai avem un rest de 53.000 lei, dar asteptam si rectificare de buget, pentru ca asa a fost si in anii trecuti.”
dr. Cecilia Lucaci, sef Departament Sanatate Publica DSP Bacau

Pentru efectuarea testului Babes – Papanicolau in cadrul programului, pacienta trebuie sa se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare si obtine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea probei intr-un centru specializat, primeste rezultatul in 30 de zile, tot la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, urmeaza sa fie indrumata pentru investigatii suplimentare, iar daca este negativ, va fi reprogramata la o noua testare dupa 5 ani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri