29 martie 2024
ActualitateLiber la cumpărarea vechimii în muncă

Liber la cumpărarea vechimii în muncă

Persoanele care nu sunt încă pensionate și doresc să-și completeze stagiul de cotizare în sistemul public de pensii, adică să-și ”cumpere” vechime în muncă, au deja această posibilitate. În ultima ședință, Guvernul României a aprobat OUG 163/2020, care a fost publicată în Monitorul Oficial 883/28.09.2020 și prin care persoanelor interesate li se permite să plătească retroactiv contribuția pentru anii care le lipsesc din stagiul de cotizare, prevăzut de lege. Ele vor putea să achite contribuția la pensie pentru cel mult 6 ani din urmă.

Mai exact, este vorba despre cetățenii români din țară sau străinătate, care nu au fost ori nu sunt pensionari și nu au fost asigurați la pensie în anumite perioade. Ei pot încheia cu Casa Județeană de Pensii (CJP), până la data de 31 august 2021, un contract de asigurare ca să-și achite contribuția pentru perioadele respective, care nu trebuie să depășească, însumat, 6 ani anteriori lunii în care vor semna actul. În perioadele pentru care se asigură, solicitantul trebuie să nu fi acumulat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat acestuia (anii de armată ori de studii superioare) în țară ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau în cele cu care România are acorduri de securitate socială.

Venitul pentru care se va asigura solicitantul nu va fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară, în vigoare la data încheierii contractului. Pentru anul 2020 acest salariu este de 2.230 lei. Cota de contribuție va fi de 25 la sută din suma pentru care persoana interesată se va asigura și va fi achitată o dată pentru toată perioada ”cumpărată” ori în tranșe lunare, până la 31 august 2021. Această măsură le dă posibilitatea obținerii dreptului la pensie și persoanelor care, deși au împlinit vârsta standard, nu se pot pensiona, pentru că nu au stagiul minim de cotizare, adică nu au cel puțin 15 ani de vechime în muncă. La încheierea contractului, solicitantul va completa și o declarație din care să rezulte că în perioada pentru care își ”cumpără” vechimea în muncă nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensie, nu a avut obligația de a contribui la acesta și că nu este pensionar. Totodată, pentru cei care nu dețin carnetul de muncă (s-a degradat ori deteriorat sau l-au pierdut) și au ajuns la vârsta pensionării, în mod excepțional se pot utiliza informațiile din arhiva electronică existentă la Casa de Pensii, la determinarea vechimii.



Arhiva electronică a fost creată la CJP Bacău prin preluarea din carnetul de muncă al fiecărui titular a informațiilor referitoare la stagiul de cotizare acumulat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001. Practic, în baza de date a CJP Bacău există pentru fiecare asigurat toate mențiunile din carnetul de muncă, pentru anii de dinainte de 1 aprilie 2001. De reținut că fiecare carnet de muncă a fost și scanat. Dar, din păcate, în unele cazuri scanarea nu a fost complet și corect executată, astfel că titularii în cauză trebuie să prezinte și carnetul de muncă. Dacă nu îl au, vor trebui să obțină adeverință de vechime în muncă de la fiecare unitate la care au lucrat sau de la cei care dețin arhiva de personal a acesteia.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri