Adrian Rîndunică, secretar de stat în Ministerul Muncii, s-a întâlnit joi, la Ateneu, cu liderii organizațiilor de sindicat și de pensionari pentru a dezbate Legea Pensiilor. Alături de el au stat Valentin Ivancea, subprefectul județului, senatorul Dragoș Benea, liderul PSD, Silviu Pravăț, vicepreședintele CJ, deputații Elena Hărătău și Ionel Floroiu.

„Este prima oară când are loc o astfel de dezbatere, în cadrul căreia pensionarii sunt întrebați ce părere au și ce modificări doresc să fie făcute”, a spus secretarul de stat, apoi a prezentat proiectul, folosindu-se și de simulări.

„Nu dau nume de partide ca să nu se spună că politizez, dar este cert că noi am fost întotdeauna alături de această categorie”, a spus Dragoș Benea, adăugând că tocmai din acest motiv a fost organizată dezbaterea pe Legea Pensiilor. Primii care și-au prezentat amendamentele au fost dindicaliștii.

„Am o propunere pentru femeile care au 3, 4 sau 5 copii. Sigur, e bine că se reduce vârsta de pensionare dar, pe principiul contributivității, vor pierde. Prin urmare, ar trebui să li se dea o bonificație”, a spus Gh. Huluță, liderul CNSRL Frăția Bacău. Gh. Gavrilă, Sindicatul „Meridian” a spus că are 12 amendamente, între care redefinirea stagiului de cotizare, eliminarea discrepanței dintre pensia minimă și cea maximă, o nouă formulă de calcul.

Au urmat, la cuvânt, vârstnicii. Ei au solicitat ca „noua lege să fie aplicată din 2019 deoarece în 2021 mulți dintre noi nu vom mai fi”, să fie delimitat statutul de pensionar de cel de asistat social, să dispară pensiile speciale și să fie eliminate inechitățile. Trei dintre ei s-au referit la alegeri, dar cel mai clar a fost Gh. Mocanu: „Dacă nu aplicați această lege așa cum ați promis, nu vă mai votăm în 2020. Iar dacă Iohannis n-o va promulga, nu va mai ieși președinte!”

Adrian Rîndunică le-a spus, calm, că noua lege va fi aplicată din 2019, dar în etape. „Vă asigurăm că vom respecta toate cele patru principii – contributivitate, egalitate, imprescriptibilitate, solidaritate socială – și vom face în așa fel încât dumneavoastră, pensionarilor, să vă fie mai bine”, a declarat, în final, secretarul de stat. Toate amendamentele vor fi centralizate de Comisia de Dialog Social și înaintate Ministerului Muncii.