25 aprilie 2024
OpiniiEditorialLegea achiziţiilor publice blochează investiţiile

Legea achiziţiilor publice blochează investiţiile

De ani buni, o lege blochează desfăşurarea în condiţii normale şi decente ca timp a achiziţiilor publice derulate de administraţiile publice, la care se adaugă o altă procedură, la fel de stufoasă, până ce un proiect este declarat sau nu eligibil. Nici proiectele depuse în situaţii de urgenţă nu au o soartă mai bună. Trec luni şi ani până ce o lucrare extrem de importantă pentru o comunitate ajunge la finanţare şi execuţie.

În judeţul Bacău, ca urmare a distrugerilor provocate de inundaţiile de anul trecut, mai multe administraţii locale au solicitat intervenţia comisiilor de stabilire a daunelor, după care au depus, la ministerul de resort, documentaţia pentru aprobarea proiectului şi finanţare.

A trecut mai bine de o jumătate de an până ce ministrul a semnat ordinul de lucrări. Este doar un prim pas, deoarece urmează studiul de fezabilitate, proiectul şi licitaţiile. Alte luni pierdute. În condiţiile în care licitaţiile nu sunt contestate (rare cazuri) lucrările pot începe, iată, după un an de la depunerea proiectului. Asociaţiile primarilor au făcut numeroase demersuri pentru simplificarea acestor proceduri, însă rezultatul este nul, iar oamenii aşteaptă cu anii ca străzile, podurile, să fie refăcute, modernizate.

Trece mandatul, vin alte inundaţii, proiectele nu mai sunt actuale, preţurile s-au modificat, alteori societăţile declarate câştigătoare intră în faliment. Chiar şi în aceste condiţii, guvernele, partidele, analiştii economici acuză administraţiile locale că nu se implică, că nu accesează fonduri europene, nu răspund cererilor celor care i-au votat! Sigur, autoritatea de drept, finanţatorii îşi iau măsuri de siguranţă, însă de aici şi până a bloca efectiv sute şi mii de proiecte doar pe suspiciuni de fraudă, este o cale lungă şi păguboasă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri