Dupa ce, ani in sir, au mestecat in ciorba in care, pe post de zarzavat, au tocat milioane de euro din bani publici, autoritatile locale au descoperit ca se pot frige. Si ca asociatiile sportive care au avut acces cu nemiluita la finantarile nerambursabile pe Legea 350/ 2005, ar trebui sa treaca la dieta. Poftiti un iaurt, numai bun de suflat in el! Dar sa stiti ca il puteti servi numai dupa ce trece joi, prin sedinta Consiliului Local!

Acesta a fost mesajul pe care municipalitatea l-a transmis ieri, sportului bacauan interesat de finantarile nerambursabile, in asa-zisa dezbatere organizata la Centrul de Afaceri.

Conform propunerilor facute de comisiile de specialitate ale primariei si centralizate de Comisia Tehnica pe Legea 350/ 2005 condusa de Gabriel Lupu, Ghidul Solicitantului pentru Domeniul Sport va avea doua modificari majore. Practic, doua lovituri de maciuca: majorarea cofinantarii beneficiarului de la 10% la 25% si limitarea grantului la 2.000.000 lei pentru sportul de performanta cu rezultate deosebite si la 150.000 lei pentru sportul de masa si amatori. Ca sa luam un exemplu, campioana României la volei feminin Stiinta Bacau va primi din partea municipalitatii, in cel mai fericit caz, in jur de 450.000 euro, din care ar trebui sa acopere, din fonduri proprii, aproximativ 110.000 euro. “Dar daca cer doua miloane de lei si primesc doar unul, eu tot trebuie sa acopar 25 la suta din suma ceruta initial.

Aceste modificari nu vin in sprijinul sportului de performanta. Suntem pusi cu spatele la zid”, s-a revoltat directorul CS Stiinta, Florin Grapa. “Nu inseamna ca aceasta este si forma finala a Ghidului. Noi am tinut cont de amendamentele Curtii de Conturi si de cele ale comisiilor. Pâna cel târziu joi, când modificarile se vor vota in sedinta de Consiliu Local, puteti veni cu propuneri”, a replicat, senin, viceprimarul Radu Ababei. “Propunerea mea este sa ramâna cofinantarea la 10 la suta si sa se tina cont ca, in cazul sportului de mare performanta, limita maxima de 2.000.000 este prea mica. Consider ca ar trebui sa fie de cel putin 3.500.000 lei”, a opinat Grapa.

O alta voce care a criticat modificarile din Ghidul Solicitantului a apartinut lui Cristi Ciocoiu, presedintele divizionarei B de fotbal, Sport Club Bacau: “Practic, vom fi pusi in imposibilitatea de a ne continua activitatea la acest nivel.

Consider ca ar trebui sa se scoata acest prag maxim de 2.000.000 lei la finantarea sportului de performanta si sa se revina la cofinantarea de 10 la suta”. Din pacate, senzatia generala este ca toata dezbaterea- daca o putem numi asa- a fost doar de ochii lumii.

Modificarile sunt batute in cuie. Si gata de a fi votate. O soptea fantoma primarului Romeo Stavarache, care a vegheat peste sala de sedinte a Centrului de Afaceri pe toata durata dezbaterii. Si o reflectau ochelarii lui Gabriel Stanica Lupu. Ca sa nu mai vorbim de mustatile lui Radu Ababei si Ilie Bârzu de pe care putem jura cu mâna pe inima ca nu se prelingea nicio picatura: nici de ciorba si nici de iaurt.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

 1. Astia sint groparii sportului bacauan. Dupa ce au folosit sportul pt imagine electorala si banii publici prin aceasta lege 350 pt finantarea campaniilor electorale ale PNL, acum, cind Stavarache este cu un pas in puscarie, ei au grija, vezi Doamne Dumnezeule de bugetul local. Niste neica-nimeni ajunsi in functii mari carora le doresc sa ajunga si dupa gratii. Rusine! Off-topic: ce se mai intimpla cu stadionul?

 2. Nu mai avea de unde sa se prelinga nici ciorba nici iaurt, a luat stavarache tot. In ceea ce-l priveste pe Ababei, am impresia ca e mai rau decat o marioneta, oricum e condus de penalul de Stavarache

 3. priviti cine a ajuns sa conduca bacaul.rusine ,rusine mare .ne meritam soarta .astia sint slugile lui stavarache.privitii si va minunati.toti sint niste lichele.

 4. Copii, nu mai plângeți după banii contribuabililor, că nu le aduceți nici un folos!
  Sport de performanță înseamnă spectacol care aduce mulți susținători plătitori în tribune. Dacă n-aveți spectatori, pentru cine dați spectacol? Pe banii lor trebuie să vă bazați! Banii contribuabililor trebuie dați pentru amatorii de sport și sănătate, care plătesc impozite (care, eventual, ar trebui să fie mai mici).Sportivii profesioniști să-și câștige banii de la investitori particulari sau de la ONG-uri care ar trebui să facă din sport afaceri profitabile. Cer scuze dacă deranjez pe cineva!

 5. Pt. Van Bacon: ai dreptate, sportivii profesionisti ar trebui sa cistige bani de la investitori particulari numai ca hotii astia de la Primarie au incurajat in continu finantarile pe aceasta lege deoarece mare parte a banilor se duceau la PNL si la Stava. Sa nu ne facem ca nu pricepem cum stau lucrurile: cit erau Goian si Apostol, se dadeau bani cacalau. Acum, cind astia sunt aproape de pirnaie, cu tot cu seful lor, Romica, Primaria zice halt finantarilor prin lachei ca Birzu si Ababaei. Astai-i marea magarie. Si in alta ordine idei, dacavrem sa avem sport profesionist, cum Dumnezeu sa ai spectatori daca stadionul municipal este o ruina si are lacatul pe el? Si cum sa faci marketing sportiv daca la echipa de handbal sunt niste habarnisti ca Apostol si Ciobanu care, in loc sa speculeze dragostea publicului pt Stiinta MD si sa deschida la Sala un stand cu fulare, tricouri, fanioane etc ei s-au intrecut in hotii si in gafe aducind “valori” ca Tokic, Garralda, Stan sau “schiopi” ca Victor Alonso?

 6. Nu am vazut sau auzit nicaieri in SUA despre asa o tampenie ca finantarea publica a echipelor de sport. Nu exista asa ceva, este de neconceput. Banii publici se folosesc pentru strazi, spitale, amenajari publice, iar cui ii place fotbalul sau alt sport, n-are decat sa sponsorizeze echipa preferata. Punct !

 7. Daca nu promiti ca ajungi in CL/champions nu consiliul local nu vezi bani.P.S.D. vrea primaria si va curge lapte si miere.A mai fost ghini de ne/am saturat de PENALII SUPER DELICVENTI.

 8. Oameni buni, Dembo are perfecta dreptate referitor la finantare.
  Pai hai sa ne intelegem. Finantarea sportului de performanta in Bacau, in perioada de domnie R.Stavarache, a fost doar un pretext, deci nu o finantare reala. Banii s-au scos din primarie in numele sportului dar au ajuns la destinatie doar 10-12%. Cunosc fotbalisti fosti la ASC Bc care nu isi primisera salariul 4-5 luni si conducerea zice ca nu are de unde sa-i plateasca iar in statele de plata figurau (prin semnatura falsa) ca si-au incasat leafa !!!!!!!!!
  Deci Legea 350 la Bacau era ptr Stavarache,Goian,Ciobanu&co, nu ptr ajutorarea sportului.
  Magari si javre ordinare.

 9. Asta inseamna dezvoltare economica sau sociala?
  Trebuie gasite solutii sa faci venituri nu sa faci economii distrugind sportul.Sportul de orice fel inseamna sanatate,educatie,socializare bucurie.Ne transformam doar in robotei servici,casa servicii.Fara petrecerea timpului liber in sali de sport sau pe stadioane.

LĂSAȚI UN MESAJ