19 aprilie 2024
ActualitateLaurusMedical Bacău- 3 specialități noi

LaurusMedical Bacău- 3 specialități noi

Alergologia și imunologia clinică

Alergologia și imunologia clinică este o specialitate medicală care se ocupă de diagnosticarea și tratarea bolilor alergice, dar și a altor patologii cauzate de funcționarea anormală a sistemului imun (defecte sau reactivitate crescută a sistemului imun, boli numite imunodeficiente, respectiv autoimunități) .



Alergologia NU se ocupă cu o singură boală „Alergia’’, alergologia se ocupă cu zeci de suferințe produse prin mecanisme multiple și complexe, care sunt investigate fiecare în alt mod și tratate diferit și individualizat de la un pacient la altul.
Ceea ce este cunoscut ca și „Alergie’’ reprezintă de fapt mecanismul ce duce la boală, este o reacție anormală a sistemului imun față de anumite substanțe străine, din mediul înconjurător, care sunt bine tolerate de subiecții normali, dar care la anumite persoane, sensibilizate, determină apariția unor reacții respiratorii, cutanate, digestive sau sistemice (generale) cum este cazul anafilaxiei.
Aceste substanțe străine care declanșează reacții alergice poartă numele de alergeni. Persoanele alergice dezvoltă într-o primă etapă anticorpi împotriva acestor substanțe străine, percepute de organism ca fiind periculoase, chiar dacă nu sunt. La următoarele contacte cu substanța sensibilizantă, acești anticorpi declanșează eliberarea histaminei și a altor mediatori, determinând simptomele alergice. Reacțiile alergice afectează de obicei pielea, mucoasele, căile aeriene, sistemul digestiv. Severitatea simptomelor este variabilă, de la forme ușoare la anafilaxie amenințătoare de viață.

Alergenii se întâlnesc pretutindeni în jurul nostru, intrăm încontinuu în contact cu ei, cum ar fi alergeni inhalatori- praf, mucegaiuri, polenuri, derivate animale – câine, pisică; alergeni ingerați – alimente – lapte, ou, fructe, legume; alergeni de contact-nichel, crom, parfumuri, cosmetice; alergeni injectați- veninuri insecte; medicamente (Antibiotice, AINS, anestezice).
Afecţiunile alergice înregistrează o creştere notabilă pe plan mondial, manifestându-se la orice vârstă şi indiferent de condiţia socială. Aproximativ o treime din populația globului suferă de boli alergice și se presupune că incidența acestora va crește în următorii ani.

Dezvoltarea bolilor alergice depinde de interacțiunea complexă între factorii genetici (predispoziția ereditară sau atopia) și factorii de mediu (poluarea, statut socio-economic).

Prima manifestare a unei reacții de hipersensibilitate o reprezintă dermatita atopică, cu prevalență crescută în primii ani de viață, sensibilizarea la alergeni alimentari (lapte de vacă, ou, soia, arahide) fiind uneori, dar nu obligatoriu, substratul acestei patologii. Ulterior apare sensibilizarea la alergenii respiratorii, cu creșterea odată cu vârsta a incidenței bolilor alergice de tipul rinitei, conjunctivitei, astmului bronșic.

Când trebuie să ne adresăm unui medic alergolog? În cazul copiilor care fac frecvent infecții respiratorii sau diferite erupții pe piele; persoanele care prezintă simptome persistente sau episodice- aproximativ în aceeași perioadă a anului de tipul: strănut, obstrucție nazală, secreții nazale, tuse cronică respirație dificilă și/sau șuierătoare, prurit ocular, lăcrimare excesivă; persoanele care prezintă erupții pe piele care ar putea avea ca și cauză alergia, persoanele care au suferit o reacție adversă severă medicamentoasă, persoanele care au antecedente de șoc anfilactic.

Servicii Urologie/Sexologie

Urologia este specialitatea care se ocupă de depistarea, tratarea şi recuperarea chirurgicală a bolnavilor cu suferinţe ale aparatului urinar la bărbat şi femeie (rinichi, uretere, vezică urinară, uretră), precum şi ale aparatului genital masculin (testicul, epididim, penis, prostată, vezicule seminale, ducte deferente).
Consultul urologic presupune o anamneză aprofundată, urmată de examinarea clinică. Urologia este strâns legată de alte domenii medicale: andrologie, nefrologie, ginecologie şi oncologie.

Servicii Urologie oferite în clinica LaurusMedical Bacău:
Dilatație structuri uretrale; Ecografie rinichi+prostată+vezică; Cateterism uretro-vezical; Examen clinic prostată; Masaj prostatic; Montare pungă urinară; Schimbare sondă urinară; Consultație sexologie-andrologie; Cauterizare;Sondaj vezical; Ecografie urologică; Ecografie peniană; Ecografie scrot (testicul, epidim); Frenotomie / Frenoplastie; Cură chirurgicală parafimoză; Circumcizie.
Afecțiuni abordate:
Pielonefrite acute şi cronice de cauză urologică; Sindromul cistitei acute. Pericistitele şi cistitele cronice nespecifice; Perinefrite; Orhiepididimite acute şi cronice; Litiază urinară; Hipertrofia benignă de prostată; Structuri uretrale; Varicocel; Fimoză, parafimoză; Disfuncții erectile şi infertilitate masculină; Incontinențele urinare; Hipertensiune renovasculară; Vezică neuropată.

ENDOCRINOLOGIE

CINE AR TREBUI SĂ FACĂ O VIZITĂ LA MEDICUL ENDOCRINOLOG?

Problemele hormonale sunt în general complexe, ele nu sunt doar apanajul femeilor cum am putea crede și, mai mult de atât, nu apar peste noapte, ele fiind rezultatul unui cumul de factori genetici, comportamentali și, mai ales, alimentari.
De cele mai mult ori când ne gândim la probleme hormonale vizualizăm o femeie la vârsta menopauzei, cu câteva kilograme în plus… Greșit! Pentru că problemele hormonale pot să apară și la bărbați, la femei slabe, pot să apară chiar din copilărie sau adolescență.
Un stil de viață dezechilibrat, cu nopți de nesomn, stress, mâncat haotic sau „pe apucate” pot precipita apariția unor afecțiuni endocrine. O viață echilibrată, în schimb, înseamnă stabilitate emoțională, dar și hormonală.

Există o serie de factori care pot conduce la dezvoltarea unei boli endocrinologice: istoricul familial de boli endocrine (cel mai cunoscut exemplu fiind gușa nodulară), sedentarismul, regimul alimentar dezechilibrat, stresul emoțional, sarcina, menopauza.

Iată câteva simptome care ar putea sugera o dereglare hormonală:

– Intoleranța la cald sau la frig, oboseala, insomniile sau, din contră, somnolența, iritabilitatea, emotivitatea excesivă, gușa, tremurăturile, scăderea sau creșterea bruscă în greutate pot sugera afecțiuni ale glandei tiroide.
– Oboseala, hipertensiunea necontrolată, obezitatea cu dispoziția țesutului gras mai ales la nivelul feței și trunchiului, apariția unor vergeturi roșii-violacei pot sugera un dezechilibru al glandei suprarenale cauzat de o hipersecreție de cortisol
– Pe când hipotensiunea, oboseala, cefaleea, pierderea în greutate, slăbiciunea musculară pot sugera o insuficiență a glandei suprarenale
– Un copil mai mic de înălțime care a avut o greutate și o talie normală la naștere poate fi un semn al unui deficit de hormon de creștere pe când o creștere exagerată în înălțime poate apărea în cadrul unui exces de hormon de creștere
– Tulburări menstruale, infertilitatea, cefalee, stări emoționale inexplicabile pot fi consecința unui sindrom de ovar polichistic.

Ce e de făcut?

Ai putea să dai o fugă la medicul endocrinolog și să ceri un tratament medicamentos adecvat. Împreună cu acesta veți discuta atât tratamentul de moment, cât și pe termen lung, pentru că starea de sănătate se menține cu un stil de viață sănătos.

Pentru informaţii şi programări: 0234/546.888. 0725/222.534 sau www.laurusmedical.ro

 

 
 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri