Doi bacauani au urcat pe scena Galei de Premiere a Excelentei in Agricultura pentru Regiunea de Nord-Est. Evenimentul, dedicat fermierilor si specialistilor din Regiunea de Nord-Est care si-au lasat amprenta in domeniul agriculturii, s-a inscris in cadrul Târgului pentru Fermieri si Industrie Alimentara AGRALIM, desfasurat la sfârsitul saptamânii trecute, in Iasi.

In total, organizatorii au acordat premii de excelenta unui numar de13 fermieri, antreprenori si specialisti din sectorul agricol din judetele Iasi, Vaslui, Botosani, Bacau, Suceava si Neamt. Nominalizarile au fost facute de directiile pentru agricultura din judetele din Moldova si evaluate de un juriu de specialitate.

“Câstigatorii au fost stabiliti luând in considerare experienta lor, rezultatele obtinute in anul 2013, dorinta de a inova, apetenta pentru dezvoltare profesionala si formare continua, interesul pentru cercetare, capacitatea lor de a reprezenta un exemplu pentru noua generatie de agricultori, ambitia si dorinta lor de reusita”, au precizat organizatorii.

Unul dintre cei doi bacauani care ne-au reprezentat judetul in topul celor 13 personalitati premiate la AGRALIM este Grigore Horoi, presedintele Agricola International Bacau. Cel de-al doilea specialist bacauan ales de juriul de la AGRALIM este Silvia Ambarus, director la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura (SCDL Bacau, careia i-a revenit Premiul “Managerul Anului in Ferma Ecologica in Regiunea de Nord-Est”.

Nominalizatii bacauani

Prezenta bacauanilor nominalizati la Gala a fost una destul de numeroasa daca ne gândim ca numai la Premiul de “Excelenta in Agricultura in Regiunea Nord-Est” au concurat doi fermieri cu rezultate de exceptie: Laurentiu Baciu de la firma Romagria si Gheorghe Ghinia de la Agromais.

In plus, la premiul “Fermierul Anului in Judetul Bacau”, câstigat de Grigore Horoi, nominalizat a mai fost si Catalin Grigoriu de la firma Comfert. De remarcat si concurenta inregistrata la sectiunea “Tânar fermier de succces”, unde amintim participarea lui Alexandru Baciu de la Romagria, a lui Costel Ilas de la firma Viflora si a lui Andrei Pantelimon de la Cropland.

In schimb, emulatie extrem de strânsa venita din partea a nu mai putin de noua fermieri si specialisti in domeniu din toata Moldova s-a inregistrat la Premiul “Managerul anului in ferma ecologica”, câstigat de bacauanca Silvia Ambarus. In fine, nominalizat la Premiul pentru “Inovatii in Agricultura in Regiunea Nord-Est” a fost si Ioan Chiriac, un alt cunoscut si apreciat specialist din domeniul agriculturii bacauane, detinator, printre altele, al unor importante afaceri in zootehnie.

Grigore Horoi, presedintele Agricola International Bacau, primul si singurul grup de firme din România care ofera carne de pasare, salamuri crud-uscate si preparate din carne fiert-afumate etc. la cele mai ridicate standarde de siguranta, este economist si doctorand in stiinte economice. S-a nascut in localitatea Traian din judetul Bacau sI a absolvit, in 1985, Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. In 2000, a absolvit cursurile “The Open University” cu Diploma in Management. Din 1997 si pâna la alegerea ca presedinte al firmei bacauane, a ocupat functia de vicepresedinte al companiei bacauane, coordonând activitatea economico-financiara, de marketing si vânzari.

Doctor inginer Silvica Ambarus, directorul SCDL Bacau si presedintele filialei bacauane a Societatii de Horticultura, se poate mândri cu peste 20 brevete de soiuri noi de legume si plante cu utilitate multipla, fiind autoarea a 10 carti de specialitate, peste 20 brosuri, punându-si totodata semnatura peste mai mult de 150 de lucrari stiintifice. In plus, a coordonat din pozitia de director 15 proiecte nationale si alte cinci proiecte de cercetare internationale. A participat ca membru in comisii de doctorate si in colegii redactionale.

Alte articole