La Muzeul Municipal de Istorie Onesti a avut loc lansarea volumului “Asezarea medievala timpurie de la Stefan cel Mare – Gutinas, judetul Bacau”, ce il are ca autor pe  istoricul Ioan Mitrea. Cartea a fost prezentata de catre dr. Ioan Vasiliu, director al muzeului onestean (care a reliefat si importanta  pe care o reprezinta asezarea din secolele V-VII de la Gutinas) si de catre Vilica Munteanu, Sef Serviciu al Directiei Judetene Bacau a Arhivelor Nationale. Dr. Ioan Vasiliu a declarat ca  “descoperirile arheologice de la asezarea de la Gutinas ilustreaza perioada de sfârsit a procesului de formare a poporului român si a limbii române”.

La aceasta lansare de carte Vilica Munteanu a prezentat si vasta activitate pe care a desfasurat-o de-a lungul anilor prof. dr. Ioan Mitrea, care a activat ca director al Muzeului Judetean de Istorie si Arta Bacau (intre anii 1976-1982), a efectuat cercetari in peste 20 de situri arheologice, este autor si co-autor al unui mare numar de carti si articole pe teme de istorie, fiind presedinte al Filialei Bacau a Societatii de Stiinte Istorice  din România din 1970 si pâna in 2011. Ioan Mitrea a adus multumiri celor care si-au adus contributia la realizarea acestei lucrari, ce are peste 200 de pagini si a mentionat ca “la Gutinas a fost prima  cercetare de mare amploare de pe zona Valea Trotusului, ce este plina de asezari preistorice”.

Cu mult patos si inflacarare prof. dr. Ioan Mitrea a declarat celor prezenti la acest eveniment: “este o mândrie pentru toata aceasta zona ca avem dovezi de dainuire a stramosilor nostri, fapt ce atesta ca noi nu am venit de nicaieri si suntem aici dintotdeauna!”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ