La unul dintre meciurile campionatului mondial de fotbal, in momentul intonarii imnurilor de stat am simtit nevoia de a ma ridica din fotoliu, atunci când i-am vazut pe jucatorii brazilieni cântând. Lui Dani Alves ii pulsa jugulara, de parca era inscris, pe extrema, in cursa vietii sale. David Luiz cânta cu atâta patos, de parca lua startul intr-o competitie de care depindea soarta tarii sale. Pe ultimul acord al imnului, Neymar a capotat: a inceput sa plânga.

Am vrut sa plec din fata televizorului. Era clar ca nu putea urma ceva mai emotionant. Daca ar fi oferit acelasi spectacol fotbalistii din Coreea de Nord, as fi zâmbit, probabil, acuzându-i de indoctrinare kimirsenista, dar pe jucatorii brazilieni nu-i puteam suspecta de asa ceva. Mi-am adus imediat aminte si de un episod interesant al anului trecut, de la un meci de pe celebrul stadion Maracana.

Dupa ce organizatorii unui meci international au inceput sa deruleze electronic banda imnului national brazilian, tehnica ultramoderna a… tradat. Atunci, zecile de mii de spectatori, ca si cum nimic nu s-ar fi intâmplat, au continuat imnul. M-am intrebat imediat: ce s-ar fi intâmplat in România, intr-o asemenea situatie?…

PUBLICITATE

Va propun un test; imaginativ, desigur. In tribunile unui stadion se afla numai membrii Parlamentului si Guvernului României. Dupa primele doua acorduri muzicale, imnul nostru national, ascultat pâna atunci in format electronic, n-ar mai putea fi continuat.

Ar putea distinsii spectatori sa cânte toata povestea noastra nationala de suflet? Intrebarea este retorica, desigur. O mormaiala sau o tacere ar pune stapânire pe stadion. N-am niciun dubiu. Incercati acelasi test la Cotroceni, in Academia Româna, in unele scoli si facultati, in turma patrioticelor partide, in…

Zilele trecute am participat la un nou spectacol al extraordinarului cor „Prietenii muzicii”. Înainte de a urca pe scena, in culise, Profesorul Vintila Dumitru Dabija, dirijorul miraculoaselor armonii, mi-a spus: ,,Surprinzator pentru unii, vom incepe concertul cu Imnul National.

Sunt dezamagit de modul in care vibreaza inima noastra, in ultimul timp, pentru tara”. Vintila Dumitru Dabija, nu doar un desavârsit vrajitor al armoniilor, ci si un lord al spiritului national… Despre acest mare vrajitor al sufletelor noastre vom mai vorbi…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ