– la centrul de cazare temporara, ridicat cu bani europeni si de la bugetul local, santierul este sistat – la fata locului nu se vede picior de muncitor – cei din primarie spun ca pâna in iunie va fi gata lucrarea – in caz contrar, municipalitatea trebuie sa returneze si banii luati de la Uniunea Europeana

Ceea ce ar trebui sa fie un santier in lucru este deocamdata o cladire aparent in paragina, care asteapta constructorul sa incheie modernizarea asumata prin contract, platita din bani europeni si acum suportata din bugetul local. Pentru ca nu s-a finalizat la timp, „Reabilitarea imobilului din strada Milcov 9E, cu destinatia de centru de cazare temporara a persoanelor fara adapost din municipiul Bacau” va scoate din bugetul local aproape 1 milion de lei, adica ceea ce nu s-a consumat inainte de decembrie 2015. Potrivit proiectului de hotarâre in baza caruia consilierii au aprobat includerea investitiilor nefinalizate pe bugetul de anul acesta, „firma responsabila de executia lucrarii nu a realizat in termenul contractului toate lucrarile necesare finalizarii, fiind in faza de executie cu penalitati”. Firma despre care se face vorbire, declarata câstigatoare in urma licitatiei, este Moldo Energy Construct Bacau, societate cu sediul pe strada Prieteniei din Bacau, care a câstigat contractul contra sumei de 1,7 milioane de lei, din care 1,4 milioane de lei reprezentau finantare nerambursabila.

Se mai lucreaza?

PUBLICITATE

Am mers si noi la fata locului, sa vedem in ce stadiu este lucrarea finantata din bani publici. La punctul termic n-am gasit pe nimeni, lacatul e pus pe ambele usi, iar in jur liniste, nici un utilaj si nici picior de muncitor. „Se lucra la un moment dat, dar de ceva vreme n-am mai vazut pe nimeni”, ne-au spus doua persoane care treceau prin zona. Am gresit, era ceva in jur…multa, multa mizerie, aproape greu de crezut ca se va putea strânge toata, iar zona va ajunge sa arate ca in proiectul prezentat. Potrivit proiectarii, aici ar fi trebuit executate lucrari complexe de arhitectura, rezistenta, instalatii, amenajari interioare si exterioare. La parter, vom vedea la finalul proiectului, o zona de primire, una de servicii medicale, consiliere profesionala, una de servire a mesei. La etaj sunt compartimentate sase dormitoare, vestiare, dusuri, toalete. Pe site-ul primariei au aparut fotografii in care sunt prezentate lucrarile executate la interior, dar noi n-am intrat inauntru sa vedem ce exista.

Ar exista o explicatie pentru faptul ca acum, desi s-a mai incalzit afara, nu se lucreaza. „A fost si sezonul rece pâna acum. Constructorul a dat comanda de niste panouri exterioare, care sunt produse de o singura firma in România si asteapta ca acestea sa soseasca. In lipsa acestora, nu poate continua. Prin proiect, trebuie sa inlocuiasca peretii exteriori”, arata Daniela Pozinarea, directorul Directiei de Asistenta Sociala Bacau. Aceasta isi exprima speranta ca lucrarea sa fie gata. „Noi spunem ca ne incadram pâna la 30 iunie. Am facut achizitiile de aparatura, dotarile de la bucatarie, lenjerii, de acum se va lua mobilierul. La interior este facuta compartimentarea, iar in jur se va face spatiu verde, curatenie si se va amenaja si o terasa in spate”, a mai spus Pozinarea.
Durata proiectului anuntata initial a fost de 15 luni, de la data la care s-a anuntat ca incepe – decembrie 2014.

Vicepresedintele Consiliului Judetean, fost asociat in firma executanta

Societatea Moldo Energy Construct este inregistrata din 16.9.2008, cu obiectul de activitate „Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale”, specializata in constructii civile si industriale.

Potrivit informatiilor postate pe site-ul Consiliului Judetean, actualul vicepresedinte, Claudiu Nastasa, este, din 2011 pâna in prezent, asociat in aceasta firma. Contactat telefonic, vicepresedintele Consiliului Judetean sustine ca s-a strecurat o greseala in cv-ul sau si „din 2012 eu nu mai fac parte din firma si nici nu stiu ce s-a mai intâmplat acolo. Voi corecta si pe site, ca nu mai sunt valabile informatiile”, a precizat Nastasa.

Dar, firma in care a fost asociat pâna in urma cu patru ani a mai avut contracte de lucrari publice, de constructii, cu Primaria Bacau. In 2011, aceeasi societate a câstigat contractul de 308 mii lei privind pavarea cu placi de granit a unei suprafete de 2800 metri patrati din Piata Centrala.
Conform ultimelor date fiscale facute publice, pentru exercitiul financiar 2014, societatea a avut o cifra de afaceri neta de aproape 2,2 milioane de lei si un profit net de aproape 24.500 de lei.
Societatea lucra, in 2014, cu 20 de salariati. Nici unul nu era pe santier când am fost noi la fata locului.

Am incercat ulterior sa intram in contact cu reprezentantii societatii, apelând atât la numarul de telefon afisat pe site, cât si la adresa precizata. Pe Prieteniei, la numarul 12 nu am reusit sa identificam sediul societatii.

Pâna acum, in lipsa acestui centru, promis de autoritati din anul 2008, oamenii fara adapost mergeau la centrul de pe strada Calea Moldovei 96-98, in locatia Taberei de sinistrati, cu o capacitate de 30 de persoane. De pe urma acestei investitiii vor beneficia adultii identificati de Directia de Asistenta Sociala, mamele insotite de copii care au nevoie de sprijin in regim de urgenta, persoanele fara adapost. Capacitatea maxima de cazare va fi de 35 de persoane.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ