19 mai 2024
ActualitateLaboratorul de Culoare by Diana Avram

Laboratorul de Culoare by Diana Avram

Niciodată nu poți fi sigur de ce ți se poate întâmpla în viață. De cele mai multe ori, poveștile fascinante de viață aduc admirație sau dau idei. O astfel de poveste este cea a băcăuancei Diana Avram, creatoarea Laboratorului de Culoare, acolo unde sute de doamne și domnișoare își completează fericirea cu un strop de culoare în podoaba capilară. Dincolo de reușita succesului în culori de păr o cunoaștem astăzi pe Diana Avram și povestea ei de viață.

-Suntem la Laboratorul de Culoare. Vorbim de culoarea părului…

-Exact. Am vrut să se înțeleagă încă din nume că ne ocupăm de schimbarea de culoare. Domeniul acesta de beauty este împărțit în trei categorii: coafat, culoare și tuns. Într-o altă ordine de idei, noi suntem singura țară care facem un curs pentru toate cele trei.



-Avem și mai multe servicii înafară de…culoare?

-Sigur. Avem o fată pe make-up, e vorba de Larisa Sârbu, o fată pe servicii de tuns – Denisa Rău, eu sunt pe parte de culoare cu încă o colegă precum și servicii de manichiură. Dar, în principal, salonul nostru este axact pe schimbare de culoare.

– De câți ani vă ocupați de aceste servicii?

-Din 2018. Atunci am deschis salonul. Înainte am mai lucrat trei ani la Adi Chirilă unde eu am deschis secțiunea de vopsit.

-Și înainte de … culoare, a fost altceva?

-Când eram mai mica am avut o experiență mai…neplăcută cu un individ mai dubios. Și de atunci mi-a venit mie ideea să mă fac avocat. Am vrut să înfund pedofilii și violatorii. Iar lucrurile au mers pe acest făgaș. Am absolvit Liceul „Vasile Alecsandri” după care am urmat Facultatea de Drept din București. După ce am văzut că la Drept nu e așa…ca la televizor, am mai făcut un master pe Administrație Publică. Chiar am dat un examen la niște….servicii de stat, dar am picat examenul psihologic. Apoi, în al doilea an de master m-am lovit de o boală autoimună. Alopecie aerată.  Hormonal se întâmplă ceva și îți cade părul din anumite părți ale capului și se formează niște cheliuțe. Într-o sâmbătă m-am trezit cu o cheliuță de asta de vreo 9 cm. A fost un șoc și m-am speriat foarte tare și chiar m-am gândit la ce e mai rău. Așa am ajuns la un academician la București care mi-a explicat despre ce este vorba și pur și simplu m-a liniștit. Ca să înțeleg mai bine, mi-a recomandat să fac un curs de … păr. Și a fost un declic. Am venit în Bacău, m-am dus la o doamnă la cursuri, dar acolo mă învăța de epilat, de unghii, și totul a durat vreo 8 luni. Eu i-am spus că eu vreau să învăț păr iar ea mi-a spus că așa ceva nu există în România o așa formă de învățământ. Așa că am încercat să caut pe internet. Așa am dat de un tip, care acum e speaker motivațional, Adrian Miculescu, care făcea un curs de ăsta comprimat în șapte zile. Era pentru diplomă. După cursul respectiv, mi-a dat un fel de probă și a văzut în mine un potențial foarte mare. (Ce-i drept, eu o vopseam pe mama mea încă de când aveam eu 12 ani. Dar doar o făceam și atât.) Și tot a insistat să mă angajez. Chiar mi-a oferit un loc la salonul lui. Apoi m-am intersectat cu Cătălin Lungu, care este foarte renumit în branșă.

-Deci asta e povestea. Și nu a fost greu să deschideți salonul în 2018?

-A fost foarte greu. N-am avut bani așa că am împrumutat de la bijnițari 5.000 de euro. În cei trei ani cât am lucrat înainte nu am putut să strâng bani. Și în plus, când mergeam la cursuri de formare, mergeam pe banii mei. Era vorba de educația mea. Tunsul e diferit de culoare. La culoare e vorba de chimie. Iar dacă vrei să fii cel mai bun, înveți. Iar eu vreau să fiu cea mai bună. Vreau să devin trainer iar acum sunt ambassador la brandul cu care colaborez, Alfa Parf. Acum stau și mă gândesc că dacă nu era boala asta, nu cred că porneam pe drumul ăsta.

-Cum a fost startul în această branșă? Cum a fost primul client?

-Primul meu client a fost…o brunetă. Îmi tremura pensula în mână. Încercam să stau cu spatele să nu-mi vadă emoțiile. Trebuia să învâț de la o persoană în 14 zile. Persoana aceea era în preaviz la acel salon iar eu trebuia să învăț de la ea. Când a văzut că a adus om, adică pe mine, a lăsat clienta pe scaun și a plecat. Așa că șeful mi-a preparat culoarea și m-a pus pe mine să dau cu pensula. Iar a doua mea clientă, a avut încerdere în mine, m-a lăsat să o decolorez, deși știa că nu am experiență. Este și în ziua de azi clienta mea și am devenit și bune prietene. Da. A fost dificil. Și nu numai de asta. Și pentru faptul că vedeam în ochii părinților mei că nu era chiar meseria pe care ar fi vrut ei să o am eu după o facultate de Drept terminată. Și am avut o ambiție să nu le cer bani. Și am împrumutat de la bijnițari.

-Și nu a fost greu cu banii împrumutați?

-Foarte greu. Pentru cei 5.000 de euro împrumutați plăteam 3% dobândă pe lună. Cu banii ăia am reușit să utilez salonul și să-mi achit stocul de marfă. Eram doar trei fete în salon. În primul an nu am reușit decât să plătesc dobânda. Practic suma de 5.000 de euro pe care o aveam datorie rămânea aceiași. Așa că mi-am făcut niște calcule și mi-am dat seama că nu e bine. Am luat de la alți doi prieteni care erau plecați în Anglia câte 2.500 de euro, mi-am plătit datoria, iar apoi, în cam 8 luni am reușit să achit și împrumutul de la prieteni. La o lună și jumătate după ce am achitat toate datoriile am pus deoparte 6.000 de lei din care am zis că îmi cumpăr ceva, doar pentru mine. Pentru că voiam și eu după doi ani să nu simt că am muncit degeaba. Așa că am zis să mai pun 1.000 de lei și să îmi iau un telefon performant. Și noroc că nu am apucat să fac asta pentru că a venit pandemia peste noi.

-A fost dificil cu pandemia?

-Foarte. Mai ales că eu am și boala asta autoimună. Dar. Trei luni de zile nu am vopsit pe nimeni. Că a fost starea de urgență și am fost închiși. Aș fi putut să merg acasă la clienți. Dar eu am vrut să fiu corectă și am și crezut că statul ne va ajuta. Dar nu mi-au dat niciun leu. Deși au zis… Am primit până la urmă niște bani, abia anul ăsta în august.

-Să ne întoarcem pe…culoare.

-Păi…am câștigat un locu I la un concurs național, „cel mai bun colorimetrist”, un concurs la care am fost peste 150 de hayr-stiliști, la Piatra Neamț.

-Înțeleg că acum se caută blondul. De ce blond și nu altceva?

-Eu zic că din cauza serialului „Games of Thrones”. S-a lansat un trend mondial cu blondul acela platinat. Balayage se poartă foarte mult. Șuvițele astea… Cam 90% din clientele care vin acum la salon cer blond. Și odată cu înaintarea în vârstă, crește părul alb iar blondul acoperă mai bine. Dacă în tinerețe femeile se vopseau odată la două-trei luni, acum ar trebui să o facă la trei săptămâni să acopere firele de păr alb.

-Ca specialist, care ar fi recomandarea către cliente?

-Să înțeleagă că blondul este ca…mașina. Nu dai 500 de lei pe un blond și nu ai bani de motorină. Este o problemă cu care eu mă confrunt. Îmi plătește 5-600 de lei pe un blond după care se spală cu un produs foarte ieftin. Practic distruge toată hidratarea și culoarea pe care eu am construit-o în 5-6 ore de muncă. Este o problemă cu educarea clientelor. Adică. Nu-ți face un blond dacă nu ai posibilitatea să îl îngrijești.

-Și ce ar trebui să facă?

-Să își cumpere produse profesionale. Șampon, balsam și mască. E adevărat că sunt un pic mai scumpe. Dar nici să te duci să îți cumperi un șampon care arată clar pe flacon că este pentru bărbați. Putem vorbi la capitolul îngrijire și de plăci, ondulatoare și uscătoare de păr. Este exact cum e carnea la cuptor. La 300 de grade ce friptură să-ți mai iasă? Sau. Vin clientele cu poză cu J-Lo și vor culoare ca a ei. Dar trebuie să-i spun și cât costă șamponul lui Jennifer Lopez, ca să arate așa. Eu asta încerc să fac, și puțină educație.

-Dincolo de aceste produse profesionale mai există și alte secrete?

-Da. Tipsuri, care ți le dau eu când vii aici. Acestea sunt pentru îngrijirea firului de păr sau de menținere a culorii. Acestea sunt secretele mele pe care le-am dobândit în pregătirea mea.

-Există și niște mituri…

-Da. Cel mai mare mit și care nu este adevărat este că nu se prinde culoarea la o femeie care este la menstruație. Singura boală care afectează pe care am întâlnit-o în 6 ani este helicobacterul, care crează o…reacție, hormonală cred, și care împiedică reflexul, dar culoarea se prinde. Iese un pic culoarea diferită. Dar să nu prindă vopseaua pe păr, nu există așa ceva. Doar dacă ai greșit compoziția chimică a vopselei, sau, ai greșit cantitatea de oxidanți sau ai pus altă gamă de vopsea, atunci da, nu se prinde.

-Dar spălatul cu bere, sau cu ou?

-Este mit. Sau uleiul de cocos. Uleiul de cocos e bun dacă îl bei, dar dacă îl dai pe păr, chiar are efect coroziv. Există totuși uleiuri speciale de păr, care sunt presate la rece și care încă păstrează vitaminele.

-Cu ce vă diferențiați de alte saloane?

-Ce am eu, și cred că e singurul pe zona Moldovei, este un microscop de scalp care este prevăzut cu un soft special pe o tabletă. Cu acesta se pot repara dermatite, psoriazis și altele, dar trebuie avută răbdare. Am probiotice pentru scalp de ultimă generație. Practic vorbim de niște tratamente de scalp și pentru firul de păr.

-Să vorbim puțin și de tendințe.

-La capitolul tendințe, în sfârșit pleacă gri-ul, de anul acesta. Se va purta naturalul. Iar tendințele mai mult sunt pe la americani iar la noi nu știu cât vor accepta clientele noastre. La noi oricum ajunge mai târziu. Iar de când a apărut balayage-ul ăsta nu mai există culori de toamnă, iarnă ș.a.m.d. Este foarte comod, un serviciu la care vii și odată la 10 luni. Mai este un mit în rândul clienților, că noi recomandăm șampoane scumpe ca noi să ne îmbogățim. Tocmai de aceea eu nu vând așa ceva, doar recomand.

-Ce vă propuneți pe mai departe?

-Încet, încet, vrem să ne transformăm în academie. Am câteva cursante pe care le pregătesc. Eu am un curs de formator și pot să fac asta. Așa că fac cursuri de specializare doar pe culoare. Un asemenea curs are trei module și durează o lună și jumătate. Până acum au încheiat acest curs 5 fete, din Onești, Comănești, Buhuși și chiar o fată din Ardeal. Și cel mai important, proiectul meu principal, este să fac o formă de învățământ acreditată pe culoare. La noi în țară nu există. Dacă vrei să te faci coafeză, te duci la Școala Comercială de Servicii și înveți să epilezi de toate, să faci unghii, să faci pedichiură, și părul este fix două luni la sfârșit. Te învață de feonare și altele, dar capitolul de culoare nu prezintă prea mare interes.

-Am înțeles că aveți și noutăți, de ultimă oră.

-Ne-am lărgit orizonturile de curând, e vorba de montare de extensie. Montăm un singur tip de extensie care este și cel mai puțin dăunător pentru firul de păr, este vorba de extensii tape on. Sunt niște benzi de extensie, care nu dăunează firului de păr.

Laboratorul de Culoare by Diana Avram este pe str. Pasajul Revoluției nr. 3, în spatele Teatrului Municipal Bacovia. Contul de facebook: Laboratorul de Culoare. Instagram: dianaavramsalon. Telefon: 0740.619.286.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri