In urma cu aproape doua saptamani s-a zgariat intr-o sarma ruginita. La medic s-a prezentat abia dupa trei zile, cand i s-a facut vaccinul antitetanic. In ciuda tratamentului, boala s-a instalat. Toxina s-a fixat pe celula nervoasa si nu mai poate fi inlaturata. Medicii sunt rezervati in ce priveste sansele de supravietuire.

O femeie se zbate intre viata si moarte, dupa o zgarietura banala intr-o sarma ruginita. Pentru ca nu i-a dat atentia cuvenita unei astfel de plagi fata de care primul tratament imediat consta in vaccinarea antitetanica, Maria F., in varsta de 58 de ani, din Luizi Calugara, se afla acum internata in sectia Boli Infectioase Adulti, din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU), intr-o stare extrem de grava iar medicii sunt rezervati in a da un prognostic privind sansele ei de supravietuire. In urma cu aproape doua saptamani, pacienta s-a zgariat intr-o sarma ruginita. In loc sa mearga urgent la medicul de familie pentru a fi vaccinata antitetanic, femeia si-a spalat rana si si-a pus pe ea un praf cu antibiotic. La trei zile, insa, plaga s-a infectat. Abia atunci femeia s-a prezentat la medicul de familie. Acesta, fara a mai sta pe ganduri, i-a facut vaccinul antitetanic si i-a dat reteta cu antibiotice. Dar evolutia ulterioara a bolnavei nu a fost deloc favorabila. La o saptamana, plaga s-a suprainfectat, astfel ca familia a dus-o pe bolnava la un cabinet chirurgical particular. Aici i s-a curatat plaga, i s-au prescris antibiotice, dar cu tot efortul depus de medicii carora li s-a adresat, femeia a inceput sa aiba simptomele evidente ale tetanosului. aI-a aparut trismusul (nu poate sa deschida gura – n.n.), are dureri ale articulatiilor temporomandibulare, musculare si de cap, precum si febra, ne-a declarat doctorita Valerica Ciobanu, medic primar infectionist, directorul medical al SJU. Trismusul nu cedeaza. In plus, pacienta are si contractura care este deja generalizata”. Femeia a fost transportata sambata seara la Unitatea de Primire Urgente a SJU, de unde a fost trimisa la ORL si de aici, internata in sectia Boli Infectioase. Dupa 24 de ore de la internare in aceasta sectie diagnosticul prezumtiv de tetanos a fost confirmat clinic. aDuminica prezenta febra si mai mare, avea deja crize paroxistice de contractura generalizata iar trismusul nu s-a ameliorat ci s-a accentuat si mai mult”, mai afirma directorul medical al SJU. Si aceasta in ciuda faptului ca imediat ce a fost internata, pacienta a fost supusa unui tratament intensiv specific, cu ser antitetanic si mai multe antibiotice.

Decese in trecut

Desi au instituit urgent tratamentul adecvat, medicii nu se bazeaza pe el. Si aceasta deoarece tetanosul este o intoxicatie a sistemului nervos central produsa de o toxina, care odata fixata pe celula nervoasa, nu mai poate fi inlaturata. aDin nefericire, in cazul acestei femei, toxina s-a fixat deja pe centrii nervosi, mai spune doctorita Valerica Ciobanu. Evolutia bolii depinde de cantitatea de toxina introdusa prin plaga. Doar peste 10 zile ne putem da seama ce sanse are. Am mai avut cazuri, nu de curand. Unele au supravietuit, altele au decedat”. Scris de Elena TintaruPUBLICITATE