E limpede: ce punem zilnic in farfurii este, de cele mai multe ori, o otrava cu efect intârziat. Adevarate bombe. Pâinea cu tot soiul de E-uri, bauturile de toate neamurile, carnea preparata, zice-se, traditional, prajiturile, orice, pâna si banala faina. Vinul nu mai e vin, ci BFL (bautura fermentata linistit) facuta din chimicale, si deloc din struguri, berea din Dumnezeu mai stie ce, ceaiurile la pachetele care numai plante nu contin si câte si mai câte.

E frustrant, pentru ca efectiv nu mai stii catre ce sa te indrepti. Un dumicat de oarece trebui sa inghiti. Colegii chiar ma sicaneaza, uneori, când ma observa cât de selectiv incerc sa fie fata de alimente. Parca, la un moment dat, si obosesti cautând ceva care sa se inscrie in exigentele pe care ti le-ai propus.

Pentru ca e din ce in ce mai greu sa pui mâna pe produsul care sa te incredinteze ca e ok. Aflu, deunazi, ca nici macar laptele produs in conditii tehnologice de inalta clasa nu mai e … de inalta clasa. Ca pe lânga de-acum invechita aflatoxina (care tot ne ingrijoreaza), s-ar fi descoperit ca o parte din medicamentele cu care sunt tratate animalele, vaci si capre, s-au transferat in pretiosul lichid alb.

Sunt peste 20 de tipuri de analgezice, antibiotice si medicamente antiinflamatoare. Carevasazica, dupa normele astora de la UE, insusite de ai nostri, laptele taranilor este rau, pentru ca ar contine germeni (care si asa dispar la fierbere, in mare parte, sau in mod natural, dupa câteva zile), fiind interzis pe piata de luna asta, iar cel din comert, obtinut de la ferme cu animale superfurajate, vitaminizate, vaccinate, tratate cu un cocktail de medicamente, hormoni de crestere si indopate cu hrana de origine contestabila, e in regula.

Pentru (ne)linistea consumatorilor, lista cu otravuri contine ketoprofen (antiinflamator), diclofenac (antiinflamator), florfenicol (antibiotic), estradiol (hormon sexual), etinilestradiol (hormon steroidian), triclosan (antifungic), pirimetamina (medicament anti-malarie). Daca nu ne-am scrântit limba, incercând sa citim aceste denumiri, sigur ne va fi afectat apetitul fata de licoarea alba. Nu si scaunele celor care ar fi trebuit sa vegheze siguranta cetateanului care i-a trimis acolo.