26 aprilie 2024
ActualitateFestivalul Plăcintelor, tradițiile merg mai departe la Hârja!

Festivalul Plăcintelor, tradițiile merg mai departe la Hârja!

Poale-n brâu moldovenești, plăcinte cu brânză dulce ori sărată, cu mere, spanac, ciuperci ori dovleac. Papanași cu brânză, smântână și dulceață, dar și alte bunătăți de patiserie autohtonă. Însă mai bine mă opresc, nu de alta, dar împingem la extrem glandele salivare.

Sub un soare cald și blând de septembrie, sâmbăta trecută s-a desfășurat la Hârja, comuna Oituz, județul Bacău, cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Plăcintelor, eveniment organizat de către Filiala Bacău a Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) Bacău, Așezământul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” Hârja și Primăria Comunei Oituz. Festivalul a început de la ora 11.00, iar curtea Așezământului, acolo unde s-a desfășurat întregul eveniment, s-a umplut de localnici, de participanți, dar și de un număr consistent de turiști veniți special pentru această manifestare de tradiție. După festivitatea de deschidere și prezentarea concurenților, toată lumea a trecut la degustarea bunătăților.
La cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Plăcintelor s-au înscris 13 concurenți, cei mai mulți din județul Bacău, dar și din Alba, Neamț, Iași, Harghita, Covasna și Vrancea. Între participanți, care au fost recompensați cu diplome și premii, s-au detașat cei de la Centrul de zi de copii de la Așezământul Social-Filantropic „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din Hârja-Oituz deși, așa cum a declarat Beatrix (Betty) Grigoraș, organizatoarea festivalului, este foarte greu să se facă o ierarhizare la un astfel de concurs, iar scopul nu este acesta. Importantă este participarea, crearea de legături între oameni și culturi, precum și motivarea și stimularea muncii lor. Din juriu au făcut parte Lili Brașoveanu – Bacău, reprezentanți ai parohiei din Hârja, reprezentanții unei agenții de turism din Iași și Mariana Popovici de la Evrika Bacău. Participanții au fost recompensați pentru cele mai gustoase, pentru cele mai dulci, pentru cele mai aromate plăcinte etc. Comparativ cu anii trecuți, la această ediție s-a remarcat și prezența mai multor formații artistice de folclor, interpreți de muzică populară, capul de afiș fiind celebra Fanfară 10 Prăjini. Impresionantă a fost și hora moldovenească la care au fost invitați toți cei prezenți la Festivalul Plăcintelor.

„Am fost prezent la Hârja încă de la primele ediții și nu pot să nu-mi amintesc că odată am și câștigat marele premiu, ceea ce arată că plăcintele ardelenești sunt apreciate și aici în Moldova. Ne bucurăm să participăm la fiecare ediție și împreună să ducem mai departe tradițiile atât de importante, atât gastronomice, cât și de cultură populară pe care România le are.”



Emil Anton Comșa, președintele filialei ANTREC Alba

O prezență însemnată a fost și cea a lui Michael Atkinson, președinte de onoare al Clubului Britanic pentru Adolescenți înființat de Betty Grigoraș în 1991. Fost ambasador al Marii Britanii la București între 1989 și 1992, Atkinson a revenit în România după 19 ani special pentru acest festival.

„Sunt fascinat de acest festival și de frumusețile locului. Este foarte important că prin astfel de evenimente se duce tradiția mai departe”,

a declarat pentru Deșteptarea fostul ambasador al Regatului Unit.

Festivalul Plăcintelor a durat până spre orele serii, celor prezenți fiindu-le foarte greu să se despartă de atmosfera mirifică românească și de bunătățile autohtone. Cu greu oamenii au plecat către case, cu gândurile la edițiile viitoare.

„Este pentru prima dată când venim pentru că tocmai ce am aflat de la un prieten de acest festival. Am venit cu familia și ne place foarte mult și, cu siguranță, vom reveni la acest festival. Sper că vom putea regăsi aceste bunătăți și după terminarea acestui festival.”

Gelu Sevastre

“Am aflat de acest festival de la o prietenă și sunt la prima participare. Sincer, nu mă așteptam să fie așa de frumos. Am găsit aici tradiții autentice și sunt încântată. Mi-au plăcut tinerii care au dansat și au cântat, iar de plăcinte nici nu mai spun, au fost delicioase. Cu siguranță voi fi prezentă și anul viitor, cu toată familia.”
Sorina Ciortanu

„Ar fi trebuit să avem mai multe ediții până acum, dar din motive pecuniare nu am putut. Am organizat această ediție în colaborare cu Parohia din Hârja, care au fost și gazdele festivalului. Cu această ediție am inaugurat Zilele cetățenilor din Hârja, practic, de acum înainte, toți localnicii care sunt răspândiți prin lume se vor aduna anual la Festivalul Plăcintelor. Mă bucur că de această dată am avut parte de o participare mai mare a colegilor ANTREC din țară, în acest fel oamenii aflând lucruri importante și interesante. Pe lângă faptul că se mănâncă plăcinte, se cultivă tradiția, se cunosc oamenii și comunică între ei pentru a cunoaște frumusețile țării.”

Betty Grigoraș, președinte ANTREC Bacău, organizatoarea Festivalului Plăcintelor de la Hârja

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri