28 martie 2024
OpiniiEditorialLa pescuit de voturi

La pescuit de voturi

A venit primavara si, odata cu ea, soarele guvernarii social-democrate, conservatoare, progresiste si udemeriste, datator de sperante pentru bietul popor. Se vor face reduceri de TVA la alimentele de baza (parca am mai auzit asta???), va fi scutit de impozitare profitul reinvestit in tehnologii si echipamente, vor fi impozitate diferentiat veniturile, adica se va lua mai mult de la cei bogati si mai putin de la cei saraci, va creste progresiv salariul minim, va fi fi stimulat mediul de afaceri, va fi redus CAS-ul, birocratia, fiscalitatea…

Te crucesti câte lucruri bune se vor intâmpla incepând din 2014. Nu ni se spune si cum vor fi realizate toate acestea, prin ce instrumente si din ce resurse. Eu stiu ca un plan de actiune, un program de guvernare, in acest caz, cuprinde principii, obiective, instrumente, precum si mijloace de verificare a indeplinirii obiectivelor. Guvernantii nu indica, insa, de unde vor fi obtinuti banii care sa umple golurile lasate de reducerile la contributii si cresterile de venituri. (Sa fim sinceri, fiind vorba de România si de români, nici nu e nevoie). Vom primi, chipurile, de la ei, dar vom plati noi, ca de obicei.

E absolut firesc sa ne intrebam daca vor exista resursele necesare si cât de departe se va merge cu pomenile. Cetatenii isi achita darile daca au de unde, iar ca sa aiba de unde trebuie sa existe prosperitate, iar ca sa existe prosperitate trebuie ca toti contribuabilii sa fie corecti. E vorba, asadar, de un cerc vicios pe care l-ar putea rupe Puterea, dând un brânci economiei prin mijloace de crestere.

Am cautat informatii cu privire la acestea dar nu am gasit. In al doilea rând, contribuabilii vor fi corecti daca politicienii – cei care iau decizii si care fac legi – vor fi si ei un model de corectitudine si transparenta. Deocamdata, nu sunt. Prin urmare, avem motive sa fim sceptici fata de vechiul dar innoitul program de guvernare. Nu e decât un summum de promisiuni caci 2014 e un an important din punct de vedere electoral, mai ales in a doua jumatate.

Vom fi ademeniti cu scutiri, apoi vom fi rugati sa ne mai sacrificam putin, pâna in 2016, ca sa acoperim gaurile facute in campanie. Speranta e doar una: ca alegatorii sa nu mai muste momeala, iar politicienii sa priceapa ca s-a terminat cu demagogia.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri