Am iubit, intotdeauna, luna septembrie. Aflata la granita dintre vara care greu se da plecata si toamna care se furiseaza in nucile verzi si in strugurii care trag deja la crama, are ceva special. Septembrie inseamna fructe coapte, dar si miros de carti si cerneala, strazi pline de copii chicotind, grabiti sa-si reintâlneasca prietenii si dascalii.

Prima zi de scoala nu mai este insa, acum, doar sarbatoarea revederii colegilor, a clasei proaspat varuite si a bancilor parasite in vara, ci momentul unei adevarate competitii, in care sunt angrenati si copiii, si parintii.

Greul cade, fireste, pe umerii celor din urma, care finanteaza acest sport. O intrecere teribila se petrece, de exemplu, intre buchetele de flori. Aranjamentele, care ocupa un loc aparte, concureaza intre ele, orhideele se lupta cu trandafirii, crizantemele cu daliile, iar rudele lor de la tara, dumitritele, cu modestele garoafe.

PUBLICITATE

La intrecere se iau si pantofiorii de lac, sandalutele cu fundite, ghetele sport, desigur, de firma, in timp ce “adidasii” second-hand incearca sa treaca neobservati in vânzoleala festivitatii de deschidere. De la parada nu lipsesc rochitele de catifea, sarafanele in carouri, bluzitele de dantela sau, in consonanta cu vârsta “manechinelor”, tricourile scurte, pantalonii elastici, fustele din piele. Pe vremuri, curtea scolii era o mare de sortulete albastre, in care observai usor coditele, obrajorii bucalati si mai ales ochii stralucitori ai copiilor.

Acum vezi mai degraba ghiozdanele, caci si ele participa la intrecere: cele noi, cu Boys Nitro, Moti Furious, Girls Lovely, Girls Ballerina, sunt premiate cu laude si exclamatii de invidie, iar cele roase, vechi, cu personajele demodate, decolorate, sunt ignorate, alaturi de micii lor proprietari, drept pedeapsa.

In urma cu trei-patru decenii, prima zi de scoala era o sarbatoare care avea intr-adevar legatura cu scoala, o sarbatoare a emotiei si a recunostintei fata de parintii care (ce lucru extraordinar!) reuseau sa te dea la “invatatura” inca un an.

Astazi, prima zi de scoala e un spectacol al contrastelor. Si nu doar prima zi. Gratuita numai teoretic, cu cerinte din ce in ce mai costisitoare, din ce in ce mai nebunesti, scoala a devenit un loc de tortura pentru saraci si un loc de promenada pentru bogati. O oglinda a societatii in care traim, cu beneficiile si multele sale ponoase.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ