Muntelui Zboina Verde, locul unde se intâlnesc tinuturile celor trei personaje din Balada „Miorita” / foto: Ion Moraru

Cu prilejul celebrarii „Stamariei”, toata suflarea comunei Casin a fost polarizata in aceste zile de un eveniment deosebit – manifestarea „Obârsia Mioritei”, care a intregit traditionala parada a carutelor cu coviltir precum si „Târgul da Stamarie” – sarbatori ce reinvie atmosfera marelui iarmaroc ce se tinea in perioada interbelica la Casin, timp de mai multe zile in luna august.

Si de aceasta data „carausii” Casinului au imbracat frumoase costume populare si au trecut de-a lungul satului, cu carutele pregatite pentru drum lung, asa cum au vazut la mosii si stramosii lor. In aceasta atmosfera primarul comunei Casin, Daniel Soroiu a declarat: „Este un lucru minunat primirea comunei Casin in Asociatia celor mai frumoase sate. Sa pastram frumoasele noastre traditii, sa le imbunatatim de la an la an si asa comuna noastra va fi si mai cunoscuta”.

Un cuvânt emotionant a rostit in fata Primariei Casin ing. Luciana Pascu Cârlan, consilier superior la Directia de Dezvoltare Durabila si Managementul Proiectelor a Consiliului Judetean Bacau: „Sunt onorata sa fiu azi la Casin. Am cunoscut aici cele 5 generatii ale minunatelor dantelarii de la portile de lemn, fapt ce poate ca acest sat sa ajunga unul dintre cele mai frumoase din tara. Ma bucur ca in apropierea acestor meleaguri binecuvântate se afla «gura de rai» unde s-a nascut Balada «Miorita», care este o nestemata a folclorului românesc!”

Ing. Pascu Cârlan a apreciat implicarea in realizarea frumoaselor activitati de la Casin a lui Constantin Tudose (autorul albumui „Portile de lemn ale satului, Portile sufletului”), pe care l-a numit „cautatorul neobosit al comorilor Vaii Casinului”, iar la decernarea insemnelor ce atesta primirea comunei Casin in Asociatia celor mai frumoase sate, presedintele acestei asociatii, Nicolae Marghiol, a adus felicitari casunenilor „pentru ca in fiecare zi incercati sa mentineti lucrurile autentice, iar portile unice de lemn de aici ne dorim ca sa fie cunoscute ca si portile maramuresene.”

Oaspetii manifestarilor culturale de la Casin (academicieni, profesori universitari din România si din Republica Moldova, reprezentanti ai Ministerului Culturii, cercetatori de la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” Bucuresti si de la alte institutii muzeale din tara), au pornit apoi intr-o calatorie la Scutaru, pe culmea Muntelui Zboina Verde.

Aici se intâlnesc tinuturile celor trei personaje din Balada „Miorita”. Prezent la aceste momente emotionante academicianul Nicolae Dabija, unul din cei mai cunoscuti poeti si publicisti din Basarabia a declarat: „Am facut cel mai lung drum in viata mea, sa ajung de acasa – acasa. Suntem acasa si cred ca Dumnezeu atunci când a intentionat sa faca raiul, a facut «o mica repetitie» cu Casinul.

Balada «Miorita» a fost auzita de basarabeanul Alecu Russo in 1846, iar noi acum am venit din Basarabia sa mai culegem o «Miorita», in care cei trei pastori se impaca si nu conspira unul impotriva altuia.” La Caminul Cultural Casin a avut loc si o sesiune de comunicari pe tema „Obârsiei Mioritei”, la care alaturi de invitati au participat numerosi oameni de cultura si iubitori ai culturii populare traditionale.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Ar trebui sa va destepte cineva ! Balada Miorita , Zboina Verde , Alecu Russo ,Obarsia Mioritei … toate sunt in legatura cu comuna Manastirea Casin ! Comuna Casin are o alta istorie ! Nu amestecati evenimentele , locurile ,oamenii ! Zboina Verde este pe teritoriul com. M Casin , la hotarul cu judetul Vrancea ! Ruşinică !!

  2. Ținutul baciului moldovean este reprezentat de Valea Casinului care cuprinde cele doua comune Casin și M Casin. Atâta timp cât cineva din Casin a realizat ca pe Vf Zboară este singurul loc unde se puteau întâlni cei trei baci, era normal ca acest simpozion sa se desfășoare la Casin. Prezenta atâtor oameni de valoare, dovedește faptul ca aceasta manifestare a fost o reușită.

  3. Oameni buni… Pace si prietenie… Aici nu e vorba de Casin sau Manastirea Casin… E vorba de sufletul romanului.. e vorba de Romania… Dezbinarile gen “Ai nostri…”, “Ai vostri…” Nu aduc nimic bun… Si oamenii din Casin si cei din Manastirea Casin sunt buni romani, buni gospodari si trebuie sa fie buni prieteni pentru ca…. ati uitat ? Vorbesc aceiasi limba… Respira la fel… Iubesc la fel… Deci… despre ce vorbim ? Actiunea celor din comuna Casin nu inseamna ca sunt mai tari casunenii decat manastirenii sau invers… Nu, categoric nu… Aceasta actiune inseamna ca suntem cu totii romani si suntem frati… Dati-va mana oameni buni… Nimic nu poate fi mai frumos decat pacea si prietenia… Restul… e desertaciune.. e vanare de vant…

  4. Între căşunenii stabiliți aici in urmă cu 2-300 de ani,veniți din zona Rucăr-Dragoslavele
    și mânăstirenii băștinași care i-au considetat intruși pe primii,au existat mereu oarecare animozități, ăsta e adevărul și trebuie să-l acceptăm.

  5. … respect orice punct de vedere si orice comentariu decent ! Totusi este vorba de comuna Casin ! Astfel organizatorii se puteau intalni si Rucar sau Dragoslavele jud Arges , de unde , spune istoria , ca stramosii lor ar fi pornit catre aceste meleaguri in urma cu cateva secole !(daca e asa nici cu baciul moldovean nu se prea inrudesc!) … si de acolo sa inceapa sarbatoarea !! Numai de bine !!

  6. fara modestie valea casinului e unicat in moldova.pacat ca a disparut mocanita. primul bec electric sa aprins la scutaru in jud bacau.pacat de acele vremuri cand de 23 august se intalneau la scutaru tinerii la celebrul bal ce cantau formatii de muzicanti din campuri ,soveja si de la gura curiti casin.sa-i reamintim pe saxafonistul traian din casin ce se intrecea cu bebe prisada sa hurmuz paneata, pogan sima din campuri ce cantau muzica de ocna.tot scutaru ziceai ca e otelarie de la fumul creiat pt preparare mici.

LĂSAȚI UN MESAJ