Incercând sa evadez din zgomotul disputelor electorale, am petrecut multa vreme in compania unor oameni de duh care mi-au spus câte ceva despre esenta politicii. Inteleptul Esop a fost primul care m-a ajutat sa evadez, soptindu-mi amical la ureche: ,,Pe toti hotii marunti ii trimitem la spânzuratoare, iar pe cei mari ii numim in functii publice”.

Tot la o voroava de taina, Napoleon, un expert al domeniului, mi-a marturisit: ,,In politica, prostia nu este un handicap”. Cel putin inainte de primul tur de scrutin, gafele unora dintre cei paisprezece candidati au confirmat faptul ca Bonaparte are dreptate.

Oscar Ameringer mi-a deschis ochii inca o data asupra unei evidente pe care o ignoram mereu: ,,Politica este arta subtila de a câstiga voturi de la saraci si bani de campanie de la bogati, cu promisiunea ca vor fi protejati unii de altii”. Aruncând ochii peste statisticile care vorbesc despre absenteismul de la urne, provocat de scârba, desigur, mi-am adus aminte de vorbele lui Ambrose Bierce: ,,Oamenii politici rai sunt alesi de catre cetatenii buni care nu voteaza”…George Orwell imi explica pe indelete ca nu intotdeauna prezenta la vot este o virtute: ,,Un popor care voteaza impostori, corupti, hoti nu este victima. Este complice”…

PUBLICITATE

Tocmai când ma pregatem sa-i acuz pe oamenii buni care n-au votat, care nu voteaza, Jay Leno m-a privit sarcastic, aruncându-mi un adevar crud in fata:,,Daca Dumnezeu ar fi vrut sa votam, ne-ar fi dat candidati…” Dar, intra in vorba si W.C. Fieldes: ,,Nu votez niciodata pentru cineva. Tot timpul votez impotriva”. Ca naivul de serviciu al omenirii, imi exprim speranta ca aceste alegeri vor fi urmate, in sfârsit, de o schimbare cu efecte pozitive asupra otravitei vieti economice si sociale, dar, cu un hohot de râs apocaliptic, Mark Twain ma trezeste la realitate: ,,Daca votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lasa sa votam”.

In curând, cel de-al doilea tur de scrutin…Aud o alta soapta: ,,Sosesc alegerile. Pacea universala este declarata si vulpile au un sincer interes de a prelungi viata gainuselor” (George Eliot)…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ