E plină țara de…nenorociri. Pe oriunde mergi, vezi, auzi că s-a întâmplat nu știu ce năzdrăvănie: de la crime, jafuri, scandaluri, până la ticăloșii care te fac să-ți stea mintea în loc. Ai senzația că aproape că nu mai există lege. Nici respect pentru ea. Până și cei care reprezintă statul mimează că ar respecta regulile, așa cum s-a întâmplat în scandalul mitingului diasporei.

Dar, nu insist pe asta, au făcut-o alții destul. Mă aplec însă asupra problemelor generate de mașinile aduse, de ani de zile, de prin toată Europa, cele mai multe adevărate coșciuge pe patru roți. Nu am nimic împotriva celor care și-au dorit neapărat o mașină, e dreptul lor la o viață mai bună, în condițiile în care, da!, mașina îți ridică într-un fel, nivelul de trai. Într-un fel. Problema e că au fost și încă mai sunt aduse tot felul de „tigăi”, multe dintre ele cu interdicție de a rula pe străzile din Occident. La noi, merge și așa!

Mai ales că există și largul concurs al guvernanților care, în ultimul an, le-au permis să introducă mașini care nici măcar nu respectă regulile elementare de siguranță. Înțeleg că, la ce drumuri avem, o rablă ar fi indicat să circule pe ele. Drama este că acele „coji” pe patru roți sunt un real risc pentru toți participanții la trafic. De aici și sutele de vieți omenești pierdute în fiecare an. De aceea, insist mai ales pe lipsa de reacție a statului care trebuia nu doar să înăsprească sancțiunile aplicate șoferilor indisciplinați, ci să și urmărească atent importul de mașini uzate, știindu-se, de altfel, că acesta este un important mijloc de evazionare a bugetului.

Păi, despre câți samsari auto se știe că au plătit statului dări pentru rablele aduse cu de-afară? Mai nou, lăcomia după bani i-a determinat pe cioclii auto să aducă și rablele date la casat în țara de origine, păgubind nu doar statul, ci și bietul om cinstit care s-a vrut musai cu mașină în fața blocului. Pesemne, n-a mai ținut povestea cu doctorul sau avocatul care și-a ținut mașina mai mult în garaj, nici cea cu bunicuța care a folosit-o din an în Paști, iar acum nu o mai poate conduce din cauza vârstei. Păi, dacă tot sunt fraieri care să muște, de ce nu?! Până când, oare?