21 iunie 2024
EvenimentLa fiecare jumătate de oră, un român moare de infarct

La fiecare jumătate de oră, un român moare de infarct

Bolile cardiovasculare continuă să fie una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică în România, contribuind cu o cotă alarmantă la numărul total de decese din țară.

Conform declarațiilor recente ale consilierului prezidențial Diana Păun, aceste afecțiuni reprezintă principala cauză de deces, implicând un procent covârșitor de 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național.Mai mult decât atât, statisticile înfiorătoare arată că în fiecare jumătate de oră, un român își pierde viața din cauza unui infarct.

În cadrul unei conferințe de presă organizată sub egida “Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, desfășurată de Societatea Română de Cardiologie și Fundația Română a Inimii, consilierul prezidențial a subliniat necesitatea unei abordări integrate pentru combaterea acestei epidemii. Diana Păun a evidențiat faptul că factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt variabili și includ aspecte nutriționale, psihosociale și organice.

“Trebuie să luăm în considerare și consecințele economice și sociale semnificative asociate gestionării acestor afecțiuni și a dizabilităților pe care le provoacă”, a adăugat Păun.

Printre factorii de risc controlabili, care pot fi combateți prin adoptarea unui stil de viață sănătos, se numără obezitatea, dislipidemia, fumatul, diabetul, inactivitatea fizică și stresul. Expertul a subliniat că o atenție deosebită trebuie acordată și altor aspecte, cum ar fi consumul de alcool și droguri, inclusiv de steroizi anabolizanți.

În calitate de medic endocrinolog, Diana Păun a confirmat că stresul și secreția excesivă de cortizon pot contribui la sindromul metabolic și la riscul cardiovascular. Mai mult, a adăugat ea, obezitatea și consumul cronic de alcool sunt factori de risc ai cardiomiopatiei.

“Promovarea unui stil de viață sănătos este esențială pentru prevenirea bolilor cardiovasculare”, a concluzionat consilierul prezidențial.

Conferința “Pompează Viață #CardiomiopatiaContează” a reprezentat un pas important în conștientizarea și înțelegerea profundă a acestor afecțiuni grave care afectează societatea românească. Cu toate acestea, pentru a reduce impactul devastator al bolilor cardiovasculare, este necesară o implicare activă la nivel individual și comunitar, prin adoptarea unor alegeri sănătoase și promovarea unui stil de viață echilibrat și activ.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img