Gabriel Dediu: 'Cumparam o paine, schimbam o vorba, apoi acasa!'

E sarbatoare si oamenii din Izvoru Berheciului se tem sa praseasca buruienile sau sa lege rosiile ca sa nu-l mânie pe Dumnezeu. Si daca e sarbatoare, unde sa se strânga daca nu la crâsma? Vorbesc de-ale lor, cine a mai murit, cine a nascut, despre vreme si politica, despre bucurii si necazuri. “Aici e Poiana lui Iocan?” ii intreb eu. “Ba nu, e poiana lui Bugan!” ma lamureste un tânar rotofei, zâmbind cu gura pâna la urechi. Ce-i anima? “Avem si noi problemele noastre”, spune Vasile Triscariu.

“Zis Buganu”, ma lamureste tot el, apoi: “Drumurile sunt proaste, terminate, in Padureni si in toata comuna. Toba de la tractor e gata, s-a rupt!” La tara, n-au unde se distra, mai schimba o vorba aici, sub umbrar, cu o bere rece in fata, iar la prânz se intorc acasa. “Venim la magazin sa cumparam o pâine, ne gasim aici, schimbam o vorba si ne despartim. As juca un fotbal, dar n-am unde”, marturiseste Gabriel Dediu, care are 34 de ani si doi copii.

Vasile Lascar nu-i plânge pe englezi

PUBLICITATE

Sa n-ai unde juca fotbal la tara? Ma lamureste Buganu: “Au facut teren de lovit cu paleta. Pentru cine? Eu nu joc cu paleta! E tare trista viata aici.” Nici nu au timp de distractii, dau cu cositoarea, strâng fânul, hranesc animalele… Se uita, seara, la televizor dar nu le place ce vad. “N-au facut bine englezii ca au iesit din UE. E treaba lor, dar ne afecteaza si pe noi!” sustine Triscariu, zis Buganu. “Ce ne pasa noua, ia lasa-i in pace, intervine Vasile Lascar. Cum ne afecteaza?” Celalalt:

“Ma tem ca-i da afara pe români si sunt nevoiti sa vina acasa. Eu am lucrat in Italia inainte de UE si era greu. Exact cum zic rasistii acum, out! Ei stau la hotel si boieresc, iar românii ii spala pe batrâni.” Si ce daca? “Nu e vina englezilor ca românii sunt saraci. Eu sunt nemultumit de tara noastra, nu de-a lor, de cei care ne conduc, se fac multe hotii la noi. Nu-i plâng, eu, pe englezi”, intervine Lascar, cu patima. “Ai dreptate, spune tovarasul lui, imbunat, si soarbe din pahar. Dar ei ne-au ajutat sa intram in UE.”

“Manânci pe dracu’, numai mortaciuni!”

Discutia despre Brexit vs România se incinge. Fiecare are propria nemultumire. Unul isi strica tractorul, altul s-a intors de la mina si ii injura pe politicieni ca n-au investit in Valea Jiului, iar Neculai Sendrea, “cel mai bun mecanic auto din zona”, proaspat sosit in grupul de dezbatere, e suparat ca românii vor pierde o piata.

“Brexit-ul ne afecteaza foarte mult! Si pe circulatia fortei de munca si pe circulatia marfurilor. Ati uitat cum era inainte?” intreaba Sendrea. “N-am uitat, tocmai ca n-am uitat, reactioneaza Lascar, iritat. Cica acum manânci bine, ca se gaseste. Manânci pe dracu’, numai mortaciuni! Importam toate porcariile lor. Inainte de ‘90 te duceai in padure, taiai un vitel si aveai carne proaspata, nu ticsita cu conservanti.”

Dupa rabufnirea asta, Vasile Lascar ofteaza si se indeparteaza. Asa-i aici, la tara, “uneori mai bine, alteori mai greu”, incheie Gabriel Dediu, apoi isi ia copiii de mâna si se pregateste de plecare. “Gata cu vorba, hai acasa, ca ne-asteapta cu masa!”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ